Normal_vrije_universiteit_amsterdam_2_vu_vermelden_fotografie_studio_vu__

AMSTERDAM – Teneinde de continuïteit van het noodelektriciteitsnet van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en VU medisch centrum (VUmc) te waarborgen is het energiebedrijf van de VU en het VUmc voorzien van een nieuwe installatie.

De nieuwe installatie bestaat uit twee hoogrendement gasturbines met daaraan gekoppeld elektrische en thermische energieopwekking en koelmachines. Hiermee is de betrouwbare en duurzame noodvoorziening van de VU en het VUmc voor de komende 25 jaar gewaarborgd. De nieuwe installatie wordt gerealiseerd terwijl het dagelijks leven in de VU en VUmc gewoon doorgaat en zal medio 2014 operationeel zijn.

De realisatie van de installaties is conform de EU aanbestedingsprocedures turn-key aanbesteed, inclusief 10-jarig onderhoud. Installatiebedrijf Wolter & Dros realiseert de warmtekrachtkoppeling in opdracht van het energiebedrijf VU/VUmc. Wolter & Dros is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de installatie. De installatie moet voldoen aan hoge prestatie-, milieu- en beschikbaarheidseisen.

De VU en VUmc bouwen onder de naam ´VU campus´ aan een open gebied aan de Zuidas dat inspeelt op de eisen die studenten, patiënten en medewerkers stellen aan hun omgeving. Een duurzame, gastvrije ontmoetingsplek waar wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij samenkomen.

Alle maatregelen, nieuwbouw, verandering in de openbare ruimte en verschuivingen vinden plaats met dat doel: een campus die stimuleert en ontmoetingen op alle mogelijke plekken faciliteert om kennis te delen en transparante wetenschap te beoefenen. BREEAM, de Energie Efficiency Afspraken en de 100 procent Duurzaam Inkopen eisen van de Nederlandse overheid worden op een structurele wijze verankerd in het vastgoedproces.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen