Studenten in de gevangenis

AMSTERDAM - Een groep studenten van de studie criminologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft een dag vastgezeten in het nieuwe Justitieel Complex Schiphol. Op die manier wilden ze de voorzieningen van het nieuwe complex testen en het personeel bekendmaken met de nieuwe omstandigheden. Dat meldt het Nederlands Juridisch Vakblad.

De studenten kregen tijdens hun zitting dezelfde behandeling als gedetineerden. Daarbij hoorde onder andere een dagprogramma met daarin sport en recreatie. De gevangenisstraf was een onderdeel van het vak Penologie, een vak binnen de minor Forensische Criminologie.

"Het proefzitten geeft je de mogelijkheid om kort te ervaren hoe het is om ingesloten te zijn en geen controle meer te hebben over allerlei alledaagse dingen", aldus een van de deelnemende studenten. De somberheid van het complex, de verveling en het verlies van controle werden door de studenten als erg confronterend ervaren.

Het Justitieel Complex Schiphol is bedoeld voor onder andere asielzoekers, uitgeprocedeerden en bolletjeslikkers en zal eind 2012 in gebruik worden genomen. Het vervangt dan twee andere detentiecentra, die rond het eind van 2012 gesloten zullen worden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem