(Novum) - Ruim duizend pas afgestudeerden hebben afgelopen jaar gebruikgemaakt van de studiebeurs waarmee ze gesubsidieerd werkervaring kunnen opdoen. Maandag wordt symbolisch de duizendste beurs uitgereikt in de gemeente Gemert-Bakel in bijzijn van initiatiefnemer Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg en ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk.
Met de startersbeurs ontvangen de afgestudeerde jongeren per maand een vergoeding van vijfhonderd euro netto. Na zes maanden krijgt de jongere bij goed gevolg een ondertekend werkervaringscertificaat. Ongeveer vijftig procent van de deelnemende jongeren heeft tot nu toe na afloop een betaalde baan gekregen, stellen de initiatiefnemers, naast Wilthagen ook de jongerenafdelingen van CNV en FNV. Daarmee is het rendement veel hoger dan soortgelijke trajecten, zegt projectuitvoerder Jacky Manuhutu.
De startersbeurs werd dertien maanden geleden geïntroduceerd in Tilburg, en al snel volgden Rotterdam en Den Bosch. Inmiddels is de beurs beschikbaar in ruim 120 gemeenten, die daarvoor geld vrijmaken uit het participatiebudget of jeugdwerkloosheidspotjes. Volgens Manuhutu wordt in verschillende gemeenten en provincies nog gewerkt aan de introductie. Zo is Limburg bezig met het vrijmaken van budget voor nog eens duizend beurzen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft het recent mogelijk gemaakt dat de beurzen onderdeel mogen uitmaken van de banenplannen, als daarvoor cofinanciering wordt gevonden bij bedrijven.
De uitreiking van de duizendste startersbeurs vindt plaats vanaf 9.30 uur in het gemeentehuis in Bakel. Ontvanger is de 26-jarige Daisy, die de hbo-opleiding economie en management heeft afgerond. Zij gaat met de beurs aan de slag bij Faros Seniorendienstverlening in Bakel.