Onderzoekers van van het instituut MIRA van de Universiteit Twente (UT) hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de poortwachterklier te vinden. In deze klier kan worden gezien of een kankerpatiënt uitzaaiingen heeft. De detectiemethode voor magnetische nanodeeltjes is gepatenteerd, zo meldt de Universiteit Twente.
NOG
Universiteit Twente ontdekt stralingsvrije manier om uitzaaiingen te vinden
-Onderzoeker Martijn Visscher toonde aan dat de klier te vinden is met behulp met magnetische nanodeeltjes, een simpele opstelling en een uitgekiende manier van meten. De gepatenteerde vinding is snel in te zetten in de praktijk en voorkomt dat patiënten onnodig worden blootgesteld aan radioactieve straling. Visscher promoveert op 27 augustus op zijn onderzoek.
Het opsporen van de poortwachterklier gebeurt nu nog met behulp van radioactieve deeltjes. Wanneer er geen kankercellen worden gevonden in deze klier dan is de kanker in principe niet uitgezaaid. Omdat de radioactieve deeltjes zeer beperkt houdbaar en potentieel gevaarlijk zijn, is het een logistieke uitdaging om ze toe te passen. In Nederland ondergaan duizenden kankerpatiënten jaarlijks de poortwachtersklierprocedure, maar lang niet overal ter wereld staan geschikte kerncentrales of is het transport en de planning van operaties even goed geregeld als hier.
De nanodeeltjes die in de nieuwe methode worden gebruikt hebben als voordeel dat ze onschadelijk zijn en relatief makkelijker zijn in te zetten in de medische praktijk. Dr. ir. Bennie ten Haken van de vakgroep Neuroimaging (NIM), de directe begeleider van Visscher, verwacht dat de methode snel ingezet kan worden. 'Deze magnetische techniek kan ook de dieper gelegen klieren in patiënten op de operatietafel vinden. Daarmee maakt deze techniek de meest betrouwbare (vervolg)behandeling van borstkankerpatiënten mogelijk. Gezien de lage kostprijs van alle onderdelen, de eenvoudige logistiek en de goede patiëntveiligheid, verwacht ik dat deze methode binnen tien jaar kan uitgroeien tot dé voorkeursmethode voor alle ziekenhuizen in Nederland en ver daarbuiten.'
© Nationale Onderwijsgids