Normal_ritalin_adhd_add

Het gebruik van middelen die de concentratie stimuleren, is populair onder studenten. Een op de tien studenten slikt wel eens een pilletje om de studieprestaties te verhogen. Vooral het ADHD-medicijn Ritalin wordt veel gebruikt als 'breindoping'. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van NOS op 3. Dit meldt NOS.

Het onderzoeksbureau vroeg studenten of ze weleens drugs of medicijnen gebruiken om beter te kunnen studeren. Van de ondervraagden gaf 11 procent toe wel eens stimulerende middelen te gebruiken. 60 procent slikt het medicijn Ritalin. Andere populaire middelen zijn Aderall, eveneens een ADHD-medicijn, en speed.

Ritalin en Aderall helpen mensen met ADHD om zich beter te kunnen concentreren. Hoewel de medicijnen ook een concentratieverhogend effect hebben op mensen zonder ADHD, reageert niet iedereen hetzelfde op de middelen. De pilletjes werken vooral bij studenten die concentratieproblemen hebben. Zij blijven langer wakker en kunnen de stof die ze geleerd hebben beter onthouden. Daar staan wel mogelijke bijwerkingen tegenover als hoofdpijn, buikpijn, gebrek aan eetlust en angstaanvallen. Of, zoals een student aan NOS vertelt: “Het werkt bij mij bijna drie uur, daarna trilt mijn been te veel van onrust, dus moet ik stoppen met leren”.

Studenten komen in meer dan drie kwart van de gevallen via een bekende aan de middelen die ze gebruiken. Iedereen kent wel iemand die Ritalin of Aderall slikt op recept. “Mijn huisgenoot handelt erin. Ik hoef hem maar een paar euro per pil te betalen, dat heb ik er wel voor over”, zo vertelt een studente. De rest van de gebruikers komt aan de middelen via internet of via een dealer.

De Radboud Universiteit onderzoekt nu het effect van Ritalin op de hersenen van studenten die geen ADHD hebben. “Bij ADHD weten we dat het medicijn goede dingen kan doen, maar wat het effect is op gezonde mensen weten we eigenlijk niet”, legt Roshan Cools, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie, uit. Het onderzoek is nodig volgens Cools omdat het steeds meer gebeurt dat mensen zonder ADHD de medicijnen slikken. Dat zijn niet alleen studenten. “Ik weet van collega's dat zij af en toe een pilletje nemen”, aldus Cools.

Uit het onderzoek blijkt tot dusver dat Ritalin bij sommige mensen werkt, maar anderen presteren juist slechter door het medicijn. Het team van Cools wil nu achterhalen welke hersenmechanismen hiervoor zorgen. Cools maakt zich overigens geen zorgen over de opmars van het oneigenlijk gebruik van de ADHD-medicijnen: “Ik denk dat mensen heel goed in staat zijn te achterhalen of zoiets voor hen werkt of niet. Koffie is in feite ook een smartdrug. Mensen die er hyper van worden, gaan het niet drinken. Dus ik denk dat dat zichzelf wel reguleert”, aldus Cools.

© Nationale Onderwijsgids