Tilburg University is een zoektocht gestart naar nog onbekende verhalen en wellicht zelfs namen van oud-studenten en -medewerkers die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd en nooit zijn teruggekeerd op de toenmalige Katholieke Economische Hoogeschool. Minstens 19 van de 100 studenten stierven tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten of in concentratiekampen. Tijdens een Academische Herdenking op 11 mei zullen de verhalen van deze oorlogsslachtoffers centraal staan. Dit meldt Tilburg University.
In 2015 is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Tijdens dit bijzondere gedenkjaar hopen Tilburgse onderzoekers zoveel mogelijk informatie te verzamelen die tastbaar maakt wat de generatie heeft beleefd die in de jaren 1940-1945 was verbonden aan de universiteit. Zij bouwen voort op reeds bekend materiaal uit onder meer een In Memoriam Fratrum, een gedenkboek van de Hogeschool voor ‘onze gevallen makkers’ waarin 23 mensen worden geëerd. Het nieuwe boek zal onder meer met columns en met interviewfragmenten met hun nabestaanden de levens gedenken van de mannen die sneuvelden door oorlogsgeweld of in het verzet.
Op 11 mei presenteert Tilburg University drie oude gedenkplaten voor 19 van deze studenten. Daarna volgt een themamiddag over het ‘doorgeven van vrijheid’, naar het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aanwezigen worden door verhalen geprikkeld na te denken over oorlog, vrijheid en hun eigen idealen. Zelfs in situaties waarin de menselijke vrijheid tot in de kern is aangetast blijkt er altijd nog de keuze om al dan niet het goede te doen. ‘Welke keuze maak jij als de vrijheid van jezelf of van anderen op het spel staat? Door welke waarden laat jij je leiden?’ Deze vragen zijn uiterst relevant voor Tilburg University, die internationale uitwisseling stimuleert, zo veel culturen verenigt en studenten wil stimuleren zich te ontwikkelen tot betrokken wereldburgers.
Aanmelden voor de Academische Herdenking op 11 mei kan hier.
© Nationale Onderwijsgids