Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Er worden nu jaarlijks 3.050 studenten toegelaten op de opleidingen Geneeskunde. Dit zouden maximaal 2.700 moeten zijn. Nederland telt nu 5.300 basisartsen die zich willen specialiseren, maar er zijn slechts 2.390 plaatsen beschikbaar. Toch willen de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs het aantal toelatingen op de opleidingen niet minderen. Dat meldt Volkskrant. 

Tegenwoordig wordt van de basisartsen verwacht dat ze eerst een paar jaar werken als assistent die niet in opleiding is. Eerder zouden sollicitaties niet in overweging worden genomen. Hierdoor zit een groot aantal afgestudeerde basisartsen werkloos thuis. En dit aantal gaat de komende jaren alleen maar meer groeien. Waar het begin 2012 nog om 250 basisartsen ging, was dit aantal eind vorig jaar al gestegen naar 400 en komen er steeds meer bij.  Daarom zouden steeds meer basisartsen naar het buitenland vertrekken.

De capaciteit van de opleidingen Geneeskunde zou dus zeker 12 procent omlaag moeten. Volgens Victor Slenter, directeur van het Capaciteitsorgaan, zouden er maar maximaal 2.400 studenten toegelaten moeten worden op de opleidingen Geneeskunde, maar dat lijkt niet haalbaar. Slenter adviseert de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs over de omvang van medische opleidingen. Al sinds 2005 zou Slenter adviseren om de opleidingscapaciteit te verminderen.

In 2010 waren er 3.050 basisartsen in afwachting van hun specialisatie. In 2013 was dit aantal al gestegen naar 4.670, Slenter schat dat het aantal nu ligt op zo'n 5.300. De verwachting is dat dit aantal binnen enkele jaren meer dan zesduizend is. 

© Nationale Onderwijsgids