Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Veel jongeren hebben te maken met (chronisch) slaaptekort. Dit kan leiden tot leerproblemen en het functioneren op school en daarnaast tot problemen als depressie, angst en zelfs symptomen van ADHD. Ed de Bruin laat in zijn promotieonderzoek zien dat slaapproblemen bij adolescenten vrij goed en relatief eenvoudig te behandelen zijn, met de mede door hem ontwikkelde therapie ‘SlimSlapen’. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het doel van De Bruin was het ontwikkelen van een toegankelijke en effectieve behandeling van slapeloosheid (insomnia) bij adolescenten. Hij ontwikkelde ‘SlimSlapen’, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CBTI), dat via (face-to-face) groepssessies of via internetsessies te volgen is. ‘SlimSlapen’ is een kort slaapprogramma, dat tevens preventief werkt, waarbij jongeren door middel van oefeningen hun slaapgedrag leren verbeteren. De behandeling is erop gericht om zowel slechte slaapgewoontes als disfunctionele gedachtes over slaap te veranderen. Jongeren leren dus niet per se om meer, maar om rustiger en beter te slapen

“De verbeteringen die ik met ‘SlimSlapen’ vond in het slapen zelf en in het cognitief functioneren van de jongeren, benadrukken het belang om dit relatief korte behandelprotocol breed te verspreiden in de klinische praktijk”, vertelt De Bruin. ‘Daarnaast sluit het aan bij het huidige initiatief van Sarphati Amsterdam om overgewicht aan te pakken, bij jijenjegezondheid.nl om op middelbare scholen te screenen voor psychische problemen, en bij de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Slaap werkt immers preventief op allerlei andere vlakken zoals overgewicht en schoolprestaties.”

© Nationale Onderwijsgids