Logo_logo_technische_universiteit_tu_delft

In februari behaalde de Technische Universiteit Delft de tweede plaats in een wereldwijde wedstrijd tussen universiteiten om een nieuw bedacht transportmiddel, de zogenaamde Hyperloop, in de praktijk te brengen. Vandaag onthult het team hun prototype. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De Hyperloop is een nieuw transportmiddel, bedacht door de Amerikaanse ingenieur Musk, waarin alle voordelen van de huidige vervoersmiddelen gecombineerd zijn. De hyperloop is een honderden kilometers lange buis waarin capsules zich met hoge snelheid voortbewegen, tot wel 1200 km per uur. In een capsule is ruimte voor zo'n 25 mensen. 
 
Om de ontwikkeling van de Hyperloop te stimuleren, schreef Musk vorig jaar een wedstrijd uit. Bijna 380 teams van universiteiten en bedrijven uit de hele wereld deden hieraan mee. De TU Delft behaalde een tweede plaats en mag daarom in augustus hun prototype testen in Hawthorne, VS. Hiervoor is inmiddels een testbaan van een mijl gerealiseerd.
 
Een eerste test van het bedrijf Hyperloop One in de woestijn van Nevada toont aan dat het principe werkt. Op een open baan werd in 1,1 seconde een snelheid van 187 km per uur bereikt. Het aanleggen van de Hyperloop kost vele miljarden euro's. Het is daarom nog de vraag of dit uiteindelijk realiteit wordt.
 
© Nationale Onderwijsgids