De Universiteit Twente (UT) heeft voor de Master Environmental and Energy Management (MEEM) een positief ministerieel besluit macrodoelmatigheid ontvangen. Het CSTM (Department of Governance and Technology for Sustainability) aan de UT verzorgt in Fryslân in het studiejaar 2015-2016 voor de zeventiende keer de opleiding MEEM. De opleiding (toen nog een niet-bekostigd masterprogramma) leverde tot nu toe meer dan driehonderd internationale studenten af met ruim veertig verschillende nationaliteiten van over de hele wereld. Dat meldt Universiteit Twente.
De MEEM is een eenjarige, internationale Engelstalige maatschappijwetenschappelijke milieukunde opleiding. Het is een multidisciplinaire opleiding die zich vanuit een sociaalwetenschappelijke invalshoek (management en governance) met technologie als context, richt op de specialisaties milieu- en energiemanagement en waterbeheer. Met deze specialisaties sluit de MEEM aan op de regionale prioriteiten zoals opgenomen in de Kennisagenda Fryslân.
Mede op verzoek van de provincie Fryslan is de universiteit gestart met de omzetting naar een bekostigde opleiding. Het grote voordeel hiervan is dat de opleiding gemakkelijker toegankelijk wordt voor Nederlandse en andere Europese studenten. Uit de pilot waarbij beurzen toegekend worden aan Nederlandse studenten bleek namelijk een grote vraag door Nederlandse studenten naar de opleiding MEEM en dat zij de meerwaarde zien. Met een bekostigde MEEM draagt de UT ook bij aan het door haar, twaalf andere kennisinstellingen en twee overheden op 24 juni ondertekende Hoger Onderwijsakkoord Fryslân (HOAF) dat de groei van masteropleidingen en promotietrajecten in de provincie stimuleert.
Omdat de MEEM reeds NVAO geaccrediteerd is, wordt een omzetting van de accreditatie aangevraagd. Na registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) wordt de inschrijving geopend. Naar verwachting is dit in het najaar 2016 rond.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids