Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Flink minder studenten beginnen na het afronden van een eerste studie aan een tweede studie. In de afgelopen vijf jaar is het aantal met ruim een derde afgenomen tot 22.000 studenten. De vervolgstudie zou voor veel studenten onbetaalbaar zijn, omdat het gemiddeld 9.000 euro per jaar kost. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs.

In 2011 begonnen er nog 33.000 studenten op het hoger onderwijs na hun afstuderen aan een tweede studie. Dit aantal is nu gedaald naar 22.000 studenten. De daling is toe te wijten aan de hoge kosten die de universiteiten en hogescholen hanteren voor een vervolgstudie. In 2011 stopte de overheid namelijk met de financiering van de tweede studie en mochten hogescholen en universiteiten zelf bepalen hoeveel collegegeld ze aan studenten zouden vragen die al een opleiding hadden afgerond. Omdat de opleidingen de studentenbijdrage kostendekkend willen laten zijn, gingen het collegegeld voor veel studies fors omhoog.

Er blijken ook grote verschillen te zitten tussen de bedragen die verschillende onderwijsinstellingen vragen voor dezelfde vervolgstudie. Bovendien zijn ze niet transparant over de berekening van het collegegeld, stelt de stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU). De stichting spreekt in de Volkskrant van een “domme bezuiniging van de overheid”. De stichting geeft aan voorbeelden te kennen van studenten die hun tweede studie moesten staken, omdat ze het niet meer konden betalen.

Vorig jaar vroeg de Tweede Kamer ministerie Bussemaker van Onderwijs te voorkomen dat het hoger onderwijs de tweede studie als 'melkkoe' gebruikt en drong erop aan dat ze transparant zijn over het gevraagde studiebedrag. Bussemaker zei toen een onderzoek toe en beloofde eventueel een maximumbedrag af te dwingen. Volgens het ministerie blijkt uit het onderzoek dat de meeste hogescholen en universiteiten de studiekosten op hun websites motiveren. Daarmee is volgens de woordvoerder de motie van de Tweede Kamer uitgevoerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids