Aandacht voor sekse en gender in onderzoek is onderdeel van excellente wetenschap. Daar waren de deelnemers van de ZonMw-bijeenkomst ‘Man-vrouwverschillen beter in beeld in gezondheidszorgonderzoek!’ het over eens. Maar waarom gebeurt het dan nog relatief weinig? Is het altíjd relevant? Wat levert het op? En hoe kun je er als onderzoeksfinancier voor zorgen dat onderzoekers meer aandacht besteden aan verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheid en zorg? Over deze vragen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Dit meldt ZonMw.
Waarom is het zo moeilijk voor onderzoekers om tijdens hun onderzoeken rekening te houden met verschillen tussen man en vrouw? Tieneke Schaaij-Visser van de Hartstichting benoemde dat het in het dagelijks leven helemaal geen moeite kost, en toonde een foto van een klassenuitje van haar zoon: alle meisjes droegen een roze jas en alle jongens een blauwe. Blijkbaar kúnnen we wel onderscheid maken, maar doen we het niet, was haar conclusie. Hoe komt dat? En belangrijker: hoe veranderen we dat?
Op 3 februari kwamen programma- en beleidsmedewerkers van ZonMw, NWO en samenwerkende gezondheidsfondsen bijeen om gezamenlijk te kijken hoe sekse en gender beter verankerd kunnen worden in gezondheidszorgonderzoek. De deelnemers werden via presentaties meegenomen in waarom aandacht voor man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg belangrijk is, wat er op EU-niveau gebeurt op dit terrein, en wat de ervaringen van de Hartstichting en het Canadese Institute of Gender and Health zijn in het opnemen van de sekse- en genderdimensie in hun procedures.
Na de presentaties gingen de deelnemers zelf aan de slag met de vragen en dilemma’s uit de presentaties. Waar staan wij als onderzoeksfinanciers en wat zijn voor ons de eerste stappen om man-vrouwverschillen beter in beeld te krijgen in de projecten die wij financieren? Welke hobbels en valkuilen zijn daarbij te verwachten? Lees in het digitale verslag 'Beter gezondheidsonderzoek door aandacht voor sekse en gender' op publicaties.zonmw.nl/symposium-gender-en-gezondheid/ de uitkomsten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids