Zijne Majesteit de Koning heeft 23 maart 2017 een werkbezoek gebracht aan The Hague Security Delta (HSD) Campus in Den Haag. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden die zich hebben aangesloten bij HSD werken samen aan kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van veiligheid. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.
De HSD Campus in Den Haag is het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid. Op de campus zijn 50 van de ruim 250 partnerorganisaties van HSD gevestigd. Allen hebben een gezamenlijke ambitie: meer veiligheid en meer banen.
Koning Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van betrokken organisaties en met de dagelijkse leiding van HSD. Daarna volgde een rondleiding over de campus en maakte hij kennis met vier initiatieven binnen HSD: de Cyber Security Academy, SAM de security robot, het Nationaal Cyber Testbed en Sweetie 2.0.
De Cyber Security Academy is een initiatief van Universiteit Leiden, TU Delft en de Haagse Hogeschool. Cyber Security talenten binnen overheid en bedrijfsleven kunnen hier een executive masteropleiding in Cyber Security volgen. De Koning sprak met professoren en studenten over uitdagingen zoals het waarborgen van voldoende aanbod van goede docenten, het anticiperen op snelle kennisveroudering en het bewaken van de balans tussen veiligheid en privacy.
SAM de security robot is een robot, die autonoom kan surveilleren. De robot is ontwikkeld door Robot Security Systems/Lobeco in samenwerking met Trigion, TU Delft en gebruikers en is dankzij investeringen van HSD en partners succesvol ingezet in onder meer de haven van Rotterdam.
Het Nationaal Cyber Testbed is een onderzoeksproject van TNO en HSD in overleg met de metropoolregio Rotterdam/Den Haag. In dit project staat de vraag centraal hoe de samenleving weerbaar kan worden gemaakt tegen cyber-aanvallen.
Sweetie 2.0 is een geavanceerde versie van een chatrobot met kunstmatige intelligentie die wordt ingezet om misbruik van kinderen via webcamseks tegen te gaan. Tracks Inspector, Universiteit Leiden en Tilburg University ontwikkelen deze voor Terre des Hommes.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids