Het aantal studenten dat kiest voor een universitaire opleiding Nederlands loopt de laatste jaren hard achteruit. Universiteiten, docenten en de Taalunie werken aan een actieplan om weer meer studenten enthousiast te maken voor het vak. Dit meldt Nu.nl.
In 1995 begonnen in totaal 555 studenten aan een opleiding Nederlands, vorig jaar was dat aantal nog maar 222, blijkt uit cijfers van de VSNU. Als er niet gauw wat verandert zullen er over tien jaar niet genoeg docenten zijn om Nederlandse les te geven op alle middelbare scholen, vreest neerlandicus Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit
Van Oostendorp denkt dat de manier waarop het vak op de middelbare school gegeven wordt, debet is aan de forse terugloop van het aantal studenten Nederlands. De nadruk is steeds meer op vaardigheden komen te liggen. "Op geen enkele manier is er nog ruimte om leerlingen echte liefde voor de taal bij te brengen", aldus Van Oostendorp.
Hans Bennis van de Taalunie, beleids- en kennisorganisatie voor het Nederlands, beaamt dat het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs weer een inhoudsvak moet worden. "Het moet gaan over kennis over en houding tegenover taal, niet alleen maar om vaardigheden."
De Taalunie werkt samen met universiteiten en docenten aan een actieplan om het Nederlands weer aantrekkelijk te maken. Het is de bedoeling dat de eerste aanpassingen mogelijk al in 2020 op scholen worden doorgevoerd.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids