Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Om vroegtijdig stoppen te voorkomen, zijn studenten van opleidingen van de Universiteit Leiden steeds vaker verplicht om van tevoren uit te zoeken of de gewenste opleiding wel bij hen past. De zogenoemde verplichte matching zal voorlopig nog niet bij alle bacheloropleidingen van de universiteit plaatsvinden, maar breidt zich langzaam maar zeker uit. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

In 2017 begon de universiteit met verplichte matching toen bleek dat bijna 40 procent van de eerstejaarsstudenten Wiskunde binnen zes maanden een negatief studieadvies op zak had. Bij de opleidingen Psychologie, Biofarmaceutische Wetenschappen en Security Studies is sindsdien een pilot gaande.

Steeds meer pilots bij verschillende opleidingen

Sinds dit jaar werken ook Sterrenkunde, Natuurkunde en International Relations and Organisations met verplichte matching en in 2019 zullen tevens Koreastudies, Life Science and Technology, Wijsbegeerte, Religiewetenschappen en vier andere bacheloropleidingen ermee aan de slag gaan.

Overigens doet de term matching wellicht denken aan koppelen, maar dat is niet waar het om gaat. Het gaat er puur om dat als studieadviseurs zien dat een potentiële student niet bij de opleiding past, zij hiervoor extra ondersteuning bieden. Of de studie in zijn geheel afraden.

Er is nog geen bewijs dat matching effectief is. De universiteit onderzoekt de komende tijd de resultaten. Mochten de pilots succesvol blijken, dan zal verplichte matching in de toekomst mogelijk bij alle studies van de Leidse universiteit plaatsvinden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids