Normal_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2

Bioloog Freek Vonk is per 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Evolutionary Biochemistry’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze leerstoel is mogelijk gemaakt door Naturalis Biodiversity Center en richt zich op de aanknopingspunten die natuurlijke gifstoffen bieden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en op een nieuwe generatie antistoffen voor slangengiffen. Dit meldt de VU.

De bijzondere leerstoel wordt ingebed bij de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (S&F) van de Faculteit der Bètawetenschappen. De aanstelling is voor 0,2 fte voor een periode van vijf jaar. Naast wetenschappelijk onderzoek gaat Vonk onderwijs geven en studenten bij hun afstuderen begeleiden, in verschillende bachelor- en masteropleidingen.
 

Ontwikkeling van medicijnen

Freek Vonk is een internationaal erkende expert in de evolutionaire moleculaire biologie, in het bijzonder op het gebied van slangengif. De bijzondere leerstoel Evolutionary Biochemistry versterkt verschillende onderzoeksgroepen binnen de afdeling S&F en heeft een focus op de biologie, oorsprong en evolutie van het gif en de bijbehorende, sterk geëvolueerde gifsystemen, alsmede de behandeling van slangenbeten.
 
Freek Vonk over zijn benoeming: “Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Als je kijkt naar mijn carrière, met wetenschappelijke publicaties, subsidies en prijzen, dan is dat een academische loopbaan die een bijzondere wending heeft gekregen in de media. Dit hoogleraarschap is een schitterende stap in mijn wetenschappelijke carrière, en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken neem ik met volle overtuiging.”
 

CV

Freek Vonk (36) behaalde in 2008 zijn masterdiploma Biologie aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 2012 in Leiden op het proefschrift ‘Snake Evolution and the Application of Snake Venom’. Tussen 2012 en 2014 deed Vonk onderzoek in de Molecular Ecology and Evolution Group van de Bangor University in Wales (UK). Hij publiceerde in de loop der jaren wetenschappelijke artikelen in onder andere Nature, Cell en PNAS.
 
Sinds 2012 is Vonk verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center als onderzoeker. Vonk ontving vele prijzen en beurzen, onder andere van NWO een TopTalent (2008), Rubicon (2012) en Veni-beurs (2014). Ook kreeg hij de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie die wordt uitgereikt door NWO en de KNAW. Daarnaast is hij vooral bekend als bevlogen wetenschapper met een passie voor onderwijs en het populair maken van wetenschap via allerlei media-optredens en publieksevenementen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids