Op zoek naar een studentenwoning? Dit zou je kunnen proberen

Vandaag is het de Internationale Dag van de Student: dé dag waarop gestreden wordt voor goed onderwijs voor iedereen. De Nationale Onderwijsgids grijpt deze dag aan om aandacht te vragen voor een andere strijd die veel studenten voeren: Hoe vind je een kamer in deze tijden van woningnood? We hebben vijf tips op een rij gezet, die de zoektocht hopelijk wat makkelijker maken.

Veel studenten kiezen ervoor om op zichzelf te gaan wonen als ze gaan studeren. Dat heeft vele voordelen: zo leer je je studentenstad beter kennen, onderneem je meer met je studiegenoten, en leer je hoe je voor jezelf moet zorgen. Het brengt soms ook extra zorgen met zich mee, want wat is je budget? Waar wil je precies wonen? Wil je met huisgenoten in een huis of juist alleen?

Je omgeving

Laat in ieder geval je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer. Als je ze vertelt waar je gaat studeren en dat je ook op kamers wil gaan wonen kunnen zij een oogje open houden. Wie weet hebben zij een netwerk in de stad waar jij gaat studeren.

Ook als je al studeert en nog geen kamer hebt gevonden is het handig om dit bij je medestudenten onder de aandacht te brengen. Of eventueel bij de sportschool waar je sport of bij de studentenvereniging waar je je hebt aangesloten. Zij kunnen ook weer verder kijken in hun netwerk.

Dit kan je ook doen via je socialmediakanalen. Doe een oproep op Twitter, Facebook, LinkedIn of Instagram en je vrienden weten dat je op zoek bent en kunnen je eventueel hiermee helpen.

Tijdelijke kamers

Antikraak wonen is al jaren heel erg in. Je hebt dan voor een tijdje (dat kan een lange tijd zijn, maar ook kort) een woning. Vaak zijn die woningen in bijzondere panden, zoals in een oud schoolgebouw of in een oud ziekenhuis. De kans is wel groot dat het pand uiteindelijk tegen de vlakte gaat en dat jij er weer uit moet. 

Kamersites

Er zijn verschillende kamersites waar je een woning op kan vinden. Vaak moet je je wel even aanmelden op zo’n site. Dat aanmelden is vaak gratis, maar op sommige sites moet je wel betalen als je wil reageren op een woning. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken op Huurzone, Direct Wonen, KamerNet, Marktplaats en/of Funda.

Makelaar

Wanneer je écht heel graag een kamer wilt, maar je hebt geen zin in hospiteerborrels, dan kan je ook de hulp inschakelen van een makelaar. Makelaars weten vaak wel snel een plek voor je te vinden, het enige nadeel is dat er wel kosten aan verbonden zijn. Die kosten verschillen per makelaar.

Thuis blijven wonen

Is het nou allemaal heel veel gedoe en lukt het ondanks alles niet om een woning te vinden, dan zou je altijd nog gewoon thuis kunnen blijven wonen. Dat betekent vaak wel dat je meer tijd aan reizen kwijt bent, maar met een beetje geluk staat daar weer tegenover dat er voor je gekookt wordt en het huishouden voor je wordt gedaan. Ook bespaar je met thuis wonen geld en dat kan je uiteindelijk ook goed gebruiken bij het vinden van een eigen plek.

Kortom, alles heeft zo zijn voordelen en nadelen. Eén ding is zeker, de studententijd schijnt de mooiste tijd van je leven te zijn dus geniet er vooral van. Met deze tips hoopt de redactie van de Nationale Onderwijsgids in ieder geval te helpen meegeholpen met de zoektocht naar een leuke studentenwoning. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Stuvia.com, 18ennu.nl en Lsvb.nl