Steeds minder kinderen komen er in Nederland ter wereld. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een vrouw gemiddeld nog maar 1,49 kind krijgt. In 2010 kreeg een vrouw nog gemiddeld 1,79 kind. Dat meldt de NOS.
Dat het gemiddelde aantal kinderen per vrouw daalt, komt voornamelijk omdat vrouwen om uiteenlopende redenen kiezen om geen kinderen te krijgen. Dat doen ze alleen, of met een eventuele partner.
Vrouwen zonder startkwalificatie
Het is opvallend dat de daling nu het grootst is bij jonge vrouwen zonder startkwalificatie. Deze vrouwen hebben geen havo/vwo-diploma of een mbo-niveau 2 of hoger gehaald. Voor die groep vrouwen is het ook lastiger om een vaste baan te vinden en daardoor zijn ze financieel onzeker. “Mensen willen toch graag stabiliteit in hun leven voordat ze aan kinderen beginnen”, aldus socioloog Tanja Traag van het CBS.
Hoger opgeleiden
Vroeger waren het vooral de hoger opgeleiden die ervoor kozen niet aan kinderen te beginnen. De daling van het aantal kinderen is bij deze groep al een tijd aan de gang. Alleen deze vrouwen stellen hun kinderwens vaak om een andere reden uit dan de groep zonder startkwalificatie. De hoger opgeleiden zijn bijvoorbeeld langer bezig met hun opleiding, willen nog gaan reizen of zich richten op een professionele loopbaan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk