Jongens presteren slechter in de klas vanwege hun foute vrienden

Op de middelbare school presteren jongens minder goed dan meisjes, dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Onderwijssocioloog aan de Radboud, Margriet van Hek, startte anderhalf jaar geleden met haar onderzoek. Dat meldt de Gelderlander.

Op de middelbare school presteren jongens minder goed dan meisjes als ze voor een gedeelte ‘foute vrienden’ hebben. Hoe lager de cijfers, hoe vaker de vrienden zich misdragen. Leerlingen die zich wel ‘netjes’ gedragen, hebben hier ook last van. Een docent komt bijvoorbeeld niet aan de uitleg toe omdat hij/zij bezig is met de jongens die zich misdragen.

Schoolcijfers taal en wiskunde 

Van Hek keek voor haar onderzoek naar de schoolcijfers van taal en wiskunde. In alle vier de landen, (Nederland, Duitsland, Engeland en Zweden), halen jongens lagere cijfers dan meisjes, alleen in wiskunde zijn de jongens iets beter.

De lagere cijfers voor taal hebben een mogelijke verklaring door meerdere factoren met elkaar te vergelijken. Van Hek onderzocht wie de vrienden van een leerling waren, hoe vaak een scholier spijbelde en ruzie maakte met de leraar. Van elke leerling wist Van Hek uiteindelijk hoe vaak ze zich met hun vrienden misdroegen.

Misdragingen in de klas 

Leerlingen moesten twee keer de enquête invullen en daar moest een jaar tussen zitten. Zo werd duidelijk zichtbaar of de cijfers beïnvloed werden door misdragingen in de klas.

Het wangedrag in de klas kan er deels mee te maken hebben dat jongens graag populair willen zijn. Vanwege de traditionele gendernormen worden jongens vaker aangemoedigd om niet in de les op te letten en autoriteit niet zomaar te accepteren.

Schoolverlaters 

Jongens verlaten school terwijl ze minder taalvaardig zijn dan meisjes. Ook is de kans groter dat ze zonder diploma van school komen. Schooldirecteuren en leraren moeten daar, volgens de onderzoeker, bewuster mee omgaan.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk