'Geef seksuele voorlichting aan alle eerstejaars in het hoger onderwijs'

Hogescholen en universiteiten hebben vaker last van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen hun muren dan dat ze zelf doorhebben. Regeringscommissaris Mariëtte Hamer wil eigenlijk dat alle eerstejaars studenten seksuele voorlichting krijgen. Dat meldt Cursor. 

Hamer sprak met slechtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in het hoger onderwijs. Ook sprak ze met studenten, deskundigen en vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten.

Problemen hoger onderwijs 

Hamer heeft de problemen in het hoger onderwijs op een rij gezet in haar gisteren verschenen advies. Er zijn maar weinig formele meldingen (300 in het jaar 2022) en dat is niet hoe het werkelijk zit.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag 

De helft van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar maakte vorig jaar een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Dat gebeurt meestal buiten de muren van de hogeschool of universiteit, maar ook geregeld erbinnen. Binnen de universiteiten hebben voornamelijk promovendi en postdocs last van grensoverschrijdend gedrag.

'Relationele en seksuele vorming' 

Hamers aanbevelingen komen neer op training, bewustwording, supervisie, zorgplicht, gesprekken en risicoanalyses. In het curriculum van alle opleidingen zou het onderwerp ‘relationele en seksuele vorming’ een vaste plek moeten krijgen.

In haar toelichting aan het Hoger Onderwijs Persbureau zegt Hamer de instellingen nu talent verliezen als het verkeerd gaat. Promovendi die bijvoorbeeld teleurgesteld de wetenschap verlaten. “Seksuele voorlichting kun je in het eerste jaar van de opleiding geven”, aldus Hamer. Studenten beginnen volgens haar dan met experimenteren. “De voorbereiding van dat onderwijs hoeft maar weinig te kosten, want er zijn al veel initiatieven die opleidingen zo van elkaar kunnen overnemen.”

Klachtenprocedures 

Wat betreft de klachtenprocedures moeten universiteiten en hogescholen niet denken dat ze er zijn als ze zo’n procedure hebben opgestart. De nazorg is volgens Hamer veel belangrijker.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk