Studenten ontvangen al jaren te hoge boetes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als ze hun ov-kaart niet tijdig stopzetten. Twee jaar geleden sprak de rechter zich al uit over deze zaak, maar DUO heeft nog niets aangepast aan het beleid. Dat meldt U Today.
Een oud-student had te laat zijn studentenreisproduct stopgezet en ontving een boete van 225 euro. Hij stapte hiermee naar de rechter en die gaf de man voor een gedeelte gelijk. Omdat DUO de student niet op tijd had gewaarschuwd, viel de boete lager uit. De student kreeg van de rechter te horen dat hij nog maar 75 euro hoefde te betalen.
Deze uitspraak van mei 2022 kwam onlangs naar buiten, en dit kan grote gevolgen hebben. Studenten hebben misschien jarenlang onterecht boetes ontvangen. DUO is inmiddels in hoger beroep gegaan.
Ov-boetes
(Oud)-studenten betalen jaarlijks miljoenen euro’s aan ov-boetes. Het recordbedrag staat op 52.6 miljoen euro in 2014, daarna greep de politiek in. Studenten ontvangen nu bijvoorbeeld geen boete meer als de ov-kaart niet gebruiken. Ondanks de beloftes die ov-bedrijven hebben gedaan, is het automatisch stopzetten van een studentenkaart nog niet doorgevoerd.
Langer gebruik van de studentenkaart tijdens de coronapandemie
Daar liep de oud-student uit het voorbeeld ook tegenaan. Studenten mochten tijdens de coronapandemie langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart, maar alleen als ze nog studeerden. De student had dat niet goed begrepen en haalde na zijn afstuderen in september 2020 zijn studentenreisproduct niet meteen van zijn ov-kaart.
Geen waarschuwing
De oud-student geeft aan dat hij geen waarschuwing heeft gekregen over een ov-boete. Hij gebruikte in de tweede helft van september en in de tweede helft van oktober nog zijn ov-studentenkaart om mee te reizen. DUO gaf pas daarna een waarschuwing dat hij geen recht meer had op het studentenreisproduct. Dus de student zette zijn kaart stop.
In december lag er een boete op de deurmat. Destijds betaalde je nog 75 euro per halve maand en vanaf de tweede maand het dubbele. Daarom ontving de student twee boetes, een van 75 euro en daar kwam de 150 euro nog bovenop. De rechter annuleerde de tweede boete van 150 euro. DUO gaf de student geen gelegenheid om zijn kaart op tijd stop te zetten na de eerste waarschuwing.
DUO heeft nu nog niets aan haar beleid veranderd, maar geeft wel genoeg waarschuwingen uit. Een woordvoerder geeft aan dat alle informatie op de site en MijnDUO staat. Studenten krijgen vooraf altijd een bericht over de speciale campagnes die voor elke zomer van start gaan.
De reisbewegingen van studenten
Ook krijgen studenten volgens DUO elke keer opnieuw bericht als ze met de kaart inchecken en er al een boete is opgelegd. Maar, gaat dat snel? De ov-bedrijven geven elke maand de ‘reisbewegingen’ van studenten door aan DUO. De studenten kunnen dus in een maand tijd al twee boetes ontvangen.
Automatisch stopzetten
Demi Janssen van studentenorganisatie ISO vindt dat DUO sneller moet waarschuwen. Al vindt Janssen dat het studentenreisproduct automatisch moet worden stopgezet door DUO als een student klaar is met zijn studie en hier geen recht meer op heeft.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Beeld: NS