De Nederlandse universiteiten hebben beloofd dat alle grote bacheloropleidingen een Nederlands traject krijgen. Het gaat hierbij om 35 opleidingen. Er worden ook nog eens 4 opleidingen volledig Nederlandstalig. Vooral opleidingen uit de economie- en technieksector zullen dit traject gaan uitvoeren, aldus Erasmus Magazine.
De universiteiten hebben dit besluit voornamelijk gemaakt op basis van internationalisering en de toestroom van buitenlandse studenten. Met dit nieuwe traject hopen de onderwijsinstellingen de regie in eigen hand te houden. Deze nieuwe plannen anticiperen de universiteiten op een wetsvoorstel van demissionair minister Dijkgraaf. Zijn voorstel gaat binnenkort namelijk pas naar de Tweede Kamer.
Geen concrete plannen
De universiteiten hebben persoonlijk nog geen concrete plannen liggen. De Tweede Kamer wil dat wel graag. Naar verwachting gaan twaalf volledig Engelstalige economische opleidingen weer in het Nederlands lesgeven. Er blijven straks slechts zeven volledig Engelstalige opleidingen over. Binnen de technieksector zullen er naar alle waarschijnlijkheid 13 opleidingen overgaan naar een Nederlansds traject, terwijl 16 bachelor's volledig Engelstalig blijven.
Groot voordeel
Een groot voordeel van een tweetalig traject is dat de toestroom van buitenlandse studenten beperkt blijft, terwijl de Nederlandse variant gewoon toegankelijk blijft.
De Nederlandse universiteiten verzorgen in totaal 419 bachelors. Bij iets meer dan de helft van die opleidingen is Nederlands de voertaal. Ten opzichte van het huidige studiejaar, zal er een daling van 9 procent plaatsvinden op het gebied van Engelstalige opleidingen. In het huidige studiejaar zijn er namelijk nog 127 Engelstalige opleidingen, terwijl er volgend jaar nog maar 88 zullen bestaan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema