Corps Amsterdam laat prinses Amalia meedoen aan de ontgroening

Het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. mag een nieuw lid verwelkomen en niet zomaar iemand. Prinses Amalia is namelijk het nieuwe lid en deze week doet ze ook meteen mee aan de ontgroening, zo zegt Quote. Voor de reguliere kennismakingstijd was de prinses eigenlijk uitgeloot. Volgens het blad zou Amalia later hebben meegedaan aan de na-kennismakingstijd. Dat meldt de NOS.

De Amsterdamse studentenvereniging is de grootste van Nederland. Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen per jaar houdt het corps elke keer een loting. De vereniging kwam de laatste jaren nogal negatief in het nieuws.

Universiteit van Amsterdam 

Amalia begon in 2022 met haar studie aan de Universiteit van Amsterdam. Het corps trok toen nog niet haar volle aandacht en ze besloot nog even te wachten met een lidmaatschap. Omdat ze in Amsterdam ging studeren in plaats van in Leiden, zoals haar vader en oma wel hadden gedaan, brak met ze officieel met een familietraditie.

Vervolgens moest Amalia wegens bedreigingen Amsterdam ontvluchten en heeft ze een jaar in Spanje gezeten.

Excuses voor het jarenlange geweld 

Het Amsterdamse corps bood vorig jaar de excuses aan aan de oud-leden en leden voor het jarenlange geweld dat plaatsvond tijdens de ontgroening. Tijdens de kennismaking werden nieuwe leden bij bepaalde studentenhuizen fysiek mishandelt en zwaar vernedert.

Gedragscode en vertrouwenspersonen 

Volgens het corps hebben ze dat door middel van een gedragscode en vertrouwenspersonen aangepast. De universiteiten en de vereniging houden toezicht op de studentenhuizen en er wordt rekening gehouden met het lichamelijk welzijn van de nieuwelingen. Zo moeten zij tijdens de ontgroening voldoende nachtrust krijgen.

Ontgroening 

Voor prinses Amalia staat de ontgroening bij een van de dertig disputen voor deze week gepland. Het A.S.C.A/A.V.S.V. en de Rijksvoorlichtingsdienst willen niets vertellen over Amalia en haar toetreding tot het studentencorps.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: Gemmy Woud - Binnendijk