Meer acties noodzakelijk als bezuinigingen op hoger onderwijs doorgaan

Als het kabinet de bezuinigingen op het hoger onderwijs doorzet, dan volgen hardere acties dan het protest van deze maandag in Utrecht. Voorzitter Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) stelde dat in het vooruitzicht bij aanvang van het protest op het Domplein.

"We gaan altijd eerst in gesprek. Maar als we deze bezuiniging van meer dan een miljard euro terugzien in de miljoenennota, dan kunnen we niet anders dan verder actievoeren", zei Van Gelder. "Dan gaan we het hele actie-arsenaal opentrekken." Dat betekent meer gaan demonstreren, maar in het ultieme geval ook gaan staken, aldus de AOb-voorzitter. Ze verwijt het kabinet "onbehoorlijk bestuur".

Protest 

Op het Domplein zijn enkele honderden mensen uit het onderwijs bijeengekomen om duidelijk te maken dat ze de bezuinigingen niet willen accepteren. Veel onderwijsorganisaties steunen het protest. "Onderwijs is geen kostenpost, maar een investering in mensen, de maatschappij en de economie", vindt Van Gelder.

Langstudeerboete 

Het protest richt zich niet alleen tegen de bezuinigingen, maar ook tegen de langstudeerboete van 3000 euro die de coalitie wil invoeren. "Het is geen wonder dat dit in geen enkel verkiezingsprogramma stond, want het is ook te belachelijk om op te schrijven", zei voorzitter Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), waarop hij applaus kreeg. "Het werkt niet alleen averechts, maar zorgt er ook voor dat studeren weer voor de elite wordt."

Door: ANP