Petitie tegen langstudeerboete telt meer dan 120.000 handtekeningen

De petitie ‘De Groeten met je Boete’ heeft inmiddels meer dan 120.000 handtekeningen. Deze petitie is in het leven geroepen omdat men het niet eens is met de langstudeerboete. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Studenten die een jaar langer over hun studie doen dan gebruikelijks is, moeten 3000 euro betalen. Dit komt nog bovenop het te betalen collegegeld, zo staat in het Hoofdlijnenakkoord. Het collegegeld voor volgend studiejaar bedraagt ruim 2500 euro. Een langstudeerder zal dus twee keer zoveel inschrijfgeld betalen voor ieder jaar dat diegene extra studeert.

Niet eens met de boete 

Studenten, maar ook andere prominenten in het onderwijs, zijn het niet eens met de boete. Bestuursvoorzitters Dick Pouwels van de Hanze en Jouke de Vries van de RUG zijn bang dat studenten nu niet meer willen studeren.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Marker, BNNVARA en FNV Young & United hebben de petitie opgezet. Deze wordt dinsdag 10 september aan de Tweede Kamer aangeboden.

Langstudeerboete schrappen 

De LSVb wil dat de langstudeerboete geschrapt wordt. Studenten die studievertraging oplopen door bijvoorbeeld een ziekte of omstandigheden binnen de familie zijn geen uitzondering op de regel. In het Hoofdlijnenakkoord staat in ieder geval niet iets daarover te lezen.

Overigens in de langstudeerboete niet het enige student gerelateerde onderwijs op de agenda van de Tweede Kamer. Hypotheekverstrekker BLG Wonen pleit voor een betere voorlichting onder studenten die een studieschuld aangaan. Op dit moment zijn er 1,6 miljoen mensen met een studieschuld. Het aantal mensen met een studieschuld van meer dan 50.000 euro is vervijfvoudigd in de afgelopen twee jaar.

Impact studieschuld 

Onder afgestudeerden blijkt dat meer dan de helft geen idee heeft van de impact van een studieschuld op het krijgen van een hypotheek. Een studieschuld heeft namelijk invloed op de hoogte van een hypotheek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk