Studenten verrast tijdens introductieweek met gratis meubels in de stad

De introductieweek is voor studenten dé kans om nieuwe vrienden te maken en de stad te ontdekken. Dit jaar hadden studenten in Utrecht en Leiden echter nog iets extra’s om over te praten: blauwe banken, tafels en zelfs koelkasten die onverwachts opdoken op verschillende plekken in de stad. Wat op het eerste gezicht leek op een kunstproject, bleek in werkelijkheid gratis meubels te zijn, speciaal voor studenten, aangeboden door telecomprovider Ben. 

Studenten ontdekten al snel dat de meubels gratis waren en begonnen meteen met het verzamelen ervan. “Eerst dacht ik dat het een grap was, maar toen ik dichterbij kwam, zag ik staan ‘Gratis voor een student’. Ik heb geen seconde getwijfeld en hem samen met mijn huisgenoten op een winkelwagentje naar ons huis gereden. Onze oude stoel kon écht niet meer,” vertelt een lachende student uit Utrecht. 

Financieel rondkomen 

Deze ludieke actie vormde een luchtige afleiding van de serieuze realiteit waarmee veel studenten in 2024 te maken hebben. Volgens recente cijfers van het CBS wordt het voor studenten steeds moeilijker om financieel rond te komen. Stijgende huurprijzen, hogere energiekosten en de toenemende kosten van dagelijkse boodschappen drukken zwaar op hun budget. Meer dan de helft van de Nederlandse studenten heeft tegenwoordig een bijbaan om hun studie te kunnen bekostigen, maar zelfs dat blijkt vaak niet voldoende. Bovendien ervaart bijna 70 procent van de studenten financiële stress als een dagelijkse zorg. 

Gratis spullen en diensten 

Daarom besloot Ben hen op een praktische manier te ondersteunen tijdens de introductieweek. Want gratis spullen en diensten zijn meer dan welkom bij studenten. Hoewel deze actie dus ook diende om aandacht te genereren voor voor het studentenabonnement van Ben, werd het door studenten vooral gezien als een praktisch en sympathiek gebaar. “Een bank of koelkast is niet iets waar je als student snel in investeert,” zegt een student uit Leiden. “Het is fijn om te zien dat bedrijven zoals Ben ons steunen met iets wat we echt kunnen gebruiken.” 

Blauwe meubels 

De blauwe meubels vonden binnen enkele uren hun weg naar studentenkamers, waar ze een kleurrijke en unieke toevoeging werden naast verzamelde verkeersborden en andere typische studententrofeeën. 

Door: Nationale Onderwijsgids