Hoogopgeleide planners in trek bij ziekenhuizen en umc's

De post-hbo-studie ‘Plannen in de zorg’ start met meerdere groepen studenten per studiejaar. Dat doet de studie op advies van ziekenhuizen en umc’s. Hoogopgeleide planners zijn namelijk in trek bij de ziekenhuizen. Dat meldt Skipr.

Als planner in een ziekenhuis heb je een zeer belangrijke functie. Ziekenhuizen laten het plannen nu vaak over aan mensen die het naast het andere werk doen vanwege een personeelstekort. Daar komen fouten van.

Twee groepen 

De studie ‘Plannen in de zorg’ bestaat nu twee jaar bij de HAN, University of Applied Sciences. De workshops en masterclasses zijn verdeeld in twee groepen. Een voor de planners in de ziekenhuizen en een voor de planners in de umc’s.

Ongeveer vijftien studenten zitten er in elke groep. De studie krijgt subsidie vanuit MDIEU (de stichting Arbeidsmarkt ziekenhuizen) en SOFoKleS (het Sociaal Fonds voor de Kennissector). De opleiding kan dan vanaf 2026 in het onderwijsaanbod van alle hogescholen worden toegevoegd.

Plannen op hbo-niveau 

Hbo-niveau is voor de meeste planners in ziekenhuizen en umc’s heel normaal. De post-hbo-studie kunnen de medewerkers volgen als ze op hoog niveau moeten plannen in een ziekenhuis of umc.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk