Studievertraging? De langstudeerboete komt eraan en dat is geen pretje

Voor veel studenten is het een nachtmerrie: de langstudeerboete. Deze is onlangs opnieuw ingevoerd door het kabinet-Schoof. Bij studievertraging kunnen de kosten van het collegegeld hoog oplopen. Dat meldt Metro.

Studenten worden met de langstudeerboete gestimuleerd om niet te lang te studeren. In 2012 werd de boete al ingevoerd, maar in 2013 weer afgeschaft omdat er zoveel weerstand ontstond. Studenten die langer dan één jaar studievertraging oplopen bij hun bachelor of master krijgen een boete.

Extra collegegeld betalen 

Daarbij gaat het om 3000 euro extra collegegeld als je meer dan een jaar over je bachelor of master doet. Langstudeerders betalen vanaf 2026 die 3000 euro, dit jaar is de boete nog 2530 euro.

Nieuwe groep studenten 

De nieuwe groep studenten die vanaf 2026 gaat studeren en langer over een studie doet dan als ‘normaal’ wordt gezien hebben flink last van deze boete. Voor studenten die door persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte of mantelzorg, topsport of bestuurswerk, vertraging oplopen is er een uitzondering gemaakt. Vanwege het invoeren van de langstudeerboete zijn er plannen voor flexstuderen. Studenten gaan dan collegegeld betalen per studiepunt. Zo kunnen ze alsnog studeren in hun eigen tempo.

Bijbaan 

Naast je studie een bijbaan om je collegegeld te betalen is voor de ene student noodzakelijk en voor de andere student niet nodig. Het zorgt bij studenten in ieder geval voor een hoop stress. De herinvoering van de langstudeerboete zorgt vooral bij studenten die geen ondersteuning krijgen van hun ouders voor een hoop ellende. 25 procent van deze groep studenten denkt erover om hun studie nog voor het behalen van een diploma te verlaten.

Acties en demonstraties 

Maar de studenten laten het er niet bij zitten. De studentenvakbond geeft aan dat er acties komen om de druk op de politiek op te voeren. Op 18 oktober om 12.00 uur organiseren ze een demonstratie tegen de langstudeerrboete op de Koekamp in Den Haag. Studenten worden opgeroepen om mee te demonstreren. Honderden studenten en docenten voerden in juni ook al actie tegen de langstudeerboete op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk