De schade door vernielingen in theaterzaal C op de Radboud Universiteit wordt geschat op 30.000 euro. Kort daarna arresteerde de politie zes activisten in een lijnbus, waaronder docent Harry Pettit. Actievoerders stellen dat de arrestaties onterecht waren en vragen om een grondig onderzoek. Dit meldt de Gelderlander.
Wat gebeurde er?
Maandag rond 11.15 uur werden vernielingen gepleegd bij theaterzaal C, met schade aan een beeldscherm, kozijnen en brandwerende deuren. Beveiligers troffen een groep mensen met gezichtsbedekkende kleding aan die, volgens de universiteit, probeerde een deur te forceren. Na het roepen van "Free, free Palestine" vluchtte de groep via een nooduitgang.
Tegelijkertijd zou er om 12.15 uur een geplande pro-Palestina-demonstratie plaatsvinden. Die werd afgelast vanwege de aanwezigheid van politie. De demonstranten ontkennen betrokkenheid bij de vernielingen en zeggen niet op de hoogte te zijn van de eerdere acties.
Arrestaties en beschuldigingen
In een bus bij station Nijmegen werden zes personen gearresteerd, waaronder docent Harry Pettit. De politie verdenkt hen van openlijk geweld tegen goederen. Activisten beschuldigen de politie van profilering en beweren dat de arrestanten alleen werden aangewezen vanwege hun kleding, zoals het dragen van keffiyeh’s.
Harry Pettit ontkent enige betrokkenheid. Volgens hem zat hij tijdens de vernielingen nog in de trein en werd hij gearresteerd nadat een universiteitsmedewerker en een beveiligingsmedewerker hem en zijn groep aanwezen in de bus.
Politie en onderzoek
De politie beschouwt de zes arrestanten als verdachten en zegt dat er geen andere betrokkenen worden gezocht. Of sommigen onterecht zijn opgepakt, zal uit het lopende onderzoek moeten blijken.
Reactie van de universiteit
De Radboud Universiteit heeft haar zorgen uitgesproken over de gebeurtenissen en stelt dat de situatie spijtig is voor alle betrokkenen.
Wat nu?
Vrijdag plannen actievoerders een nieuwe demonstratie. Ze eisen een transparant onderzoek van de universiteit naar de gebeurtenissen, een verklaring over de arrestaties en een plan om in de toekomst studenten en medewerkers beter te beschermen.
De zaak blijft omstreden en roept vragen op over politie-optreden, het recht op demonstratie en de aanpak van vandalisme.
Beeld: Paul Rapp
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer