DEN HAAG - De invoering van gratis schoolboeken en de voortschrijdende automatisering hebben veel scholen doen besluiten het lesmateriaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs via tablets aan te bieden. Veel ouders zouden de rekening voor deze tablets geheel of deels zelf moeten betalen.
Sinds augustus 2008 zijn schoolboeken voor ouders kosteloos. Scholen ontvangen daarvoor van de overheid 318,00 euro per leerling. Vanwege dit relatief lage bedrag kijken scholen naar andere mogelijkheden om de lesstof aan te bieden. Sommige scholen kiezen voor tablets ter vervanging van schoolboeken. Omdat deze apparaten kostbaar zijn en niet passen binnen de begroting van de school, wordt verwacht dat ouders bijdragen in de kosten.
Volgens LOBO-5010 gaan scholen hiermee voorbij aan het uitgangspunt van gratis schoolboeken: kosteloos onderwijs voor leer- en kwalificatieplichtige leerlingen. LOBO-5010 adviseert ouders om contact op te nemen met de school, individueel of via de medezeggenschapsraad, om de onderwijsinstelling erop te wijzen dat zij dit ouders niet kan verplichten. Ouders die niet beschikken over een tablet, moeten zo'n apparaat kosteloos in bruikleen kunnen krijgen van de school.
LOBO-5010, een onderdeel van de Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag, is de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs.
Via persbericht LOBO-5010
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres
Ook een goede tablet is niet duur. Een iPad (onderwijslorting, afschrijven in 5 jr), kost per jaar ongeveer wat een ervaren docent per lesuur kost (extern tarief incl. overhead).Heel weinig dus. Hier zou gewoon een reglier schoolbudget in moeten voorzien. Vrijwel al het geld binnen het Nederlandse Onderwijs wordt uitgegeven aan formatie; wat overblijft voor leermiddelen is peanuts. Dat de ouders daar voor moeten opdraaien is vreemd.
Een tablet is nu al te krijgen voor minder dan 100 euro (80 euro is de goedkoopste op dit ogenblik), de verplichte grafische rekenmachine voor de bovenbouw is al duurder! Geven de scholen ook een rekenmachine in bruikleen als die te duur is?