Anti-conceptie

MANILLA (Novum/AP) - Het Filipijnse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd om voorbehoedmiddelen en seksuele voorlichting op scholen door de overheid te laten financieren. Tegen het voorstel bestond fel verzet van de katholieke kerk en haar aanhangers, van wie sommigen overwegen naar het Hooggerechtshof te stappen om het tegen te houden.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben verschillende versies van het voorstel aangenomen. De twee moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht voordat president Benigno Aquino III zijn handtekening eronder kan zetten. Aquino is voorstander van de wet, die hij als een belangrijk instrument ziet om kraamvrouwensterfte omlaag te brengen en gezinsplanning te promoten.

De Filipijnen zijn een arm land, met een van de snelst groeiende bevolkingen in Azië. Volgens het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties doen zich jaarlijks 3,4 miljoen zwangerschappen voor in de Filipijnen. De helft is ongewenst en een derde eindigt in een abortus, dikwijls clandestien en onder onveilige en onhygiënische omstandigheden. Dagelijks sterven elf vrouwen aan complicaties rond de zwangerschap; bijna zeventig procent van de Filipijnse vrouwen gebruikt geen contraceptie, zegt het fonds.

Het voorstel heeft ruim tien jaar op de plank gelegen omdat parlementsleden de invloedrijke kerk niet voor het hoofd wilden stoten. Maar uiteindelijk tartten de parlementsleden de kerk in een hoofdelijke stemming, die rechtstreeks werd uitgezonden door de televisie.

Leiders van de kerk waarschuwden zondag in een brief dat het wetsvoorstel de morele samenhang van het land op het spel zou zetten. "De brede en vrije toegankelijkheid tot voorbehoedmiddelen zal leiden tot de vernietiging van het gezinsleven", stelde aartsbisschop Socrates Villegas, vicevoorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie. "Het geld dat aan anticonceptie wordt uitgegeven kan beter worden besteed aan onderwijs en echte gezondheidszorg", zei hij, en 'degenen die de gedachten van kinderen bederven roepen de toorn van God over zich af'.

"Veel Filipijnse vrouwen zijn in problemen gekomen of zijn zelfs dood gegaan door het ontbreken van een allesomvattend en consistent beleid voor reproductieve gezondheid. Deze wet kan daarin verandering brengen", meent Carlos Conde, onderzoeker voor Azië van Human Rights Watch.

Voormalig burgemeester van Manilla Lito Atienza zei dat tegenstanders van de wet een gang naar het Hooggerechtshof overwegen. "Je kunt niet iets legaliseren dat ingaat tegen iemands geloof."