Scholen in het Voortgezet Onderwijs zijn hard op zoek naar een nieuwe manier om het niveau van hun aankomende leerlingen vast te kunnen stellen, nu is besloten de Citotoets voortaan twee maanden later af te nemen. Dit meldt NRC.
NOG
Middelbare scholen worstelen met verschuiving Citotoets
-Ieder jaar nemen basisscholen bij hun leerlingen in groep acht de Citotoets af om het niveau van de leerling te kunnen meten. Waar scholen eerst zelf konden beslissen om de toets wel of niet af te nemen, wordt de toets vanaf volgend schooljaar verplicht gesteld, waarbij ook het toetsmoment is verschoven. Door de toets voortaan niet in februari maar in april af te laten nemen, hoopt de regering dat de score op de Citotoets niet langer leidend zal zijn bij de keuze voor het voortgezet onderwijs, maar dat het advies van de basisschool de boventoon zal voeren.
Met het verschuiven zal de score niet eerder dan 10 mei bekend worden, maar middelbare scholen willen eerder inzicht hebben in het niveau van de leerlingen en gaan zodoende op zoek naar mogelijkheden om deze informatie eerder te verkrijgen, met alle gevolgen van dien. Aat Harms, rector va het KSG in Apeldoorn: “het belang van het resultaat van de entreetoets in groep 7 neemt waarschijnlijk toe. Die zal in de ogen van sommigen de poort naar het geluk worden. Daarop trainen wordt aanlokkelijk”
Het Stedelijk Gymnasium in Breda overweegt omliggende basisscholen te vragen de NIO-toets (intelligentietest) af te nemen, ondanks dat dit geen officieel goedgekeurde eindtoets is omdat er niet wordt getest op de beheersing van taal en rekenen.
© Nationale Onderwijsgids