Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Duizenden schoolgebouwen zijn hard aan vervanging toe, maar krijgen geen of niet genoeg geld voor renovatie. Gemeenten hanteren een richtlijn uit 1985 voor het berekenen van de vervangingskosten, terwijl de moderne eisen flink zijn opgeschroefd en de bouwkosten door het einde van de crisis stijgen.  Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Slechts zeventig tot tachtig scholen per jaar – krap 1 procent – krijgen momenteel een nieuw onderkomen, terwijl ruim de helft van alle gebouwen inmiddels over de houdbaarheidsdatum is. Veel gemeenten hebben niet genoeg geld opzijgezet voor onderwijshuisvesting. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat de gereserveerde bedragen te laag zijn. Dit terwijl een groot aantal panden dringend toe is aan vervanging, in de vorm van nieuwbouw of via een grootscheepse renovatie. Zeker schoolgebouwen uit de jaren '50, '60 en '70 zouden vaak zo 'lek als een mandje' zijn.

Scholen moeten nu al hun bouwplannen bijstellen. Volgens Hidde Benedictus, voorzitter van het Platform Onderwijshuisvesting, vallen er nu gaten in de aanbestedingen. Naast het bijstellen van de plannen kiezen scholen nu ook voor renovatie, maar ook daarvoor hebben ze een krap budget. 

© Nationale Onderwijsgids