Normal_appels_vrolijk_gezond_kind_fruit

Het kabinet komt met een uitgebreid totaalpakket voor voedseleducatie waaruit scholen zelf eenvoudig een keuze kunnen maken om kinderen te leren wat goed en gezond eten is. Het gaat om nieuwe en bestaande activiteiten, zoals smaak- en kooklessen, groente en fruit in de klas, schooltuinen, bedrijfsbezoeken en voedingslessen die voortaan via één loket worden aangeboden. Staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid) trekken hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen euro uit. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken.

Met de aanpak 'Jong Leren Eten' wil het kabinet zoveel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Dat verbetert de gezondheid van kinderen en hun leerprestaties. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1 procent van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5 procent de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht. Bovendien weten veel kinderen niet waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, wat pure smaak is en hoe zij eten kunnen bereiden en bewaren.

Het kabinet wil het scholen zo makkelijk mogelijk maken om aandacht te besteden aan eten. Vanaf vandaag is er één loket waar scholen terecht kunnen voor voedseleducatie. Via de internetportal jonglereneten.nl kunnen scholen eenvoudig zien welk aanbod er zowel landelijk als in hun regio beschikbaar is en aangeven van welke mogelijkheden ze gebruik willen maken. Verder komt er een landelijk dekkend netwerk van adviseurs die de wensen van scholen gaan koppelen aan het aanbod.

Het aanbod waaruit scholen kunnen kiezen, wordt fors uitgebreid. Zo komen er meer smaaklessen en krijgen scholen voortaan ook de mogelijkheid om kooklessen aan te bieden. Verder stelt het kabinet provinciale uitvoeringsbudgetten beschikbaar voor lokale en regionale activiteiten zoals boerderijeducatie, bedrijfsbezoeken en schooltuinen. Ook vraagt het kabinet het bedrijfsleven een bijdrage te leveren. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in landelijke onderwijsondersteuning via nascholingsvouchers voor docenten.

De afgelopen jaren is een derde van alle scholen bereikt met het Gezonde School aanbod. Met Jong Leren Eten moet het aantal scholen met het vignet Gezonde School op het thema Voeding jaarlijks met 5 procent groeien. Daarnaast moet het percentage basisscholen dat smaaklessen aanbiedt omhoog van 60 naar 75 procent. Ook wordt erop ingezet het aantal scholen dat gebruik maakt van de schoolfruitregeling te verdubbelen (60 procent van de basisscholen en 20 procent van het voortgezet onderwijs).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids