Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Voor veel leerlingen is het beter als ze tot en met hun veertiende basisonderwijs volgen en dan pas kiezen voor een vervolgrichting. Vooral jongens, kinderen van migranten en laatbloeiers zullen baat hebben bij een langere basisschoolperiode. De vroege selectie in ons land, waarbij kinderen rond de 12 jaar al naar de middelbare school gaan, geeft kinderen niet voldoende de kans zich te ontwikkelen en inzicht te krijgen in hun mogelijkheden. Dat zegt onderwijsdeskundige Marie-Christine Opdenakker van de Rijksuniversiteit Groningen. Opdenakker publiceert begin februari haar bevindingen uit onderzoek naar drie onderwijsstelsels in negen Europese landen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Er is al langere tijd discussie over de vroege selectie in het Nederlandse onderwijs maar nog niet eerder werd zo uitgebreid gekeken naar het effect op de leerprestaties en het verdere succes van leerlingen. Opdenakker concludeert dat de vroege selectie oneerlijk is. Het systeem vergroot verschillen en werkt ongelijkheid in de hand, aldus de onderwijsdeskundige. Vooral jongens,  kinderen van migranten en laagopgeleide ouders en laatbloeiers ondervinden nadeel van het systeem.

Het idee dat juist een vroege selectie de ontwikkeling van kinderen bevordert, wordt niet ondersteund door haar onderzoek, zegt Opdenakker:  “Juist landen waar men vroeg selecteert, doen het niet beter in internationale vergelijkingen." Kinderen pas laten kiezen als ze 14 of 15 zijn is vroeg genoeg, zegt de onderzoekster. Als leerlingen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen, kunnen docenten ook een beter schooladvies geven. Volgens Opdenakker laten de cijfers zien dat er nu nog veel fout gaat met het schooladvies: na drie jaar voortgezet onderwijs zit. Een op de tien leerlingen blijft zitten.

Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan Finland. Daar volgen kinderen negen jaar een basisvorming waarna ze meteen kiezen voor een beroepsopleiding of vooropleiding voor de hogeschool of universiteit. Sinds het nieuwe onderwijsstelsel komt zittenblijven in Finland bijna niet voor.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids