Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Er blijken grote verschillen te bestaan tussen scholen wat betreft de doorstroom van vmbo naar havo. Op veel scholen stroomt ruim de helft van de leerlingen door van vmbo naar havo. Maar er zijn ook tientallen scholen waar na het eindexamen niet één vmbo'er verdergaat op de havo. Dit blijkt uit analyse van de NOS op basis van data van Scholen op de kaart. Dit meldt NOS.

Op Scholen op de kaart staan data van 764 middelbare scholen die onderling vergeleken kunnen worden. In het schooljaar 2015/2016 ging 16 procent van de vmbo-leerlingen na afronding van de theoretische leerweg (tl) of de gemengde leerweg (gl) naar de havo. Meer dan 80 procent ging na het eindexamen naar het mbo. Een relatief kleine groep gaat van school voor werk of een tussenjaar.
 
De Tweede Kamer wil de doorstroom van vmbo naar havo vergemakkelijken. Nu stellen veel scholen aanvullende eisen, maar vanaf het schooljaar 2019/2020 mag dit niet meer. Leerlingen van de gemengde of theoretische leerweg die eindexamen hebben gedaan in zeven vakken, mogen dan zonder voorwaarden doorstromen. 
 
Scholen vinden het doorstroomrecht van het kabinet een slecht plan. Volgens de VO-raad is niet iedere vmbo'er in staat om havo te halen. Voorwaarden als een 6,8 gemiddeld staan op het eindexamen worden gezien als een goede manier om teleurstellingen van leerlingen op de havo te voorkomen. Daarnaast sluiten vakken van vmbo en havo niet goed op elkaar aan, vindt de VO-raad. Ook moet niet de indruk ontstaan dat het volgen van de havo beter zou zijn dan kiezen voor het mbo.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids