Door de coronacrisis hebben middelbare scholieren dit jaar maar weinig fysieke lessen kunnen volgen. Thuisonderwijs zorgde voor minder goede schoolresultaten. De vraag is of hiermee rekening moet worden gehouden bij de overgang naar een nieuw schooljaar. De VO-raad vindt van wel. Maar niet alle scholen delen deze zienswijze. Dit meldt RTL Nieuws.
NOG
De overgang naar een nieuw schooljaar tijdens corona: extra coulance of niet?
-Net als vorig jaar wil de VO-raad dat er een coulanceregeling wordt toegepast bij leerlingen die op het randje zitten van doubleren. “Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat zittenblijven in de meeste gevallen geen positieve invloed heeft op de ontwikkeling en motivatie van leerlingen", zegt een woordvoerder.
Maar er zijn ook scholen die het anders doen. Het Leeuwarder Lyceum bijvoorbeeld heeft geen goede ervaringen met extra coulance: een grote groep leerlingen heeft vorig jaar ondanks extra ondersteuning niet voldoende niveau gehaald. Om dat dit jaar te voorkomen, hanteert de school de normale overgangsnormen. Wel kunnen docenten besluiten tot maatwerk bij een leerling, mochten de omstandigheden dit toelaten.
Hetzelfde gebeurt op het Scala College in Alphen aan den Rijn. Leerlingen krijgen van hun docent een individueel advies voor schooljaar 2021/2022. Vorig jaar was dit advies bindend, nu laat de school ruimte voor leerlingen en ouders om het advies te bediscussiëren.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) kan zich vinden in maatwerk door de docent. "Het heeft geen zin om iedereen makkelijker over te laten gaan, daar kan een scholier later last van krijgen als toch blijkt dat hij of zij het niveau niet aan kan,” zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
Door: Nationale Onderwijsgids