Limburgse scholen trekken eigen plan omtrent voorjaarsvakantie en carnaval

Limburgse scholen laten de vakantieplanning van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor komend schooljaar links liggen. De voorjaarsvakantie staat in Limburg gepland van 25 februari tot en met 2 maart 2025. Carnaval is echter op 2, 3 en 4 maart 2025. Scholieren moeten dan, volgens het rooster van het ministerie, weer naar school op de eerste dag van carnval. Dat meldt L1.

John Hausmans van scholenkoepel LVO stelt scholieren en ouders gerust en geeft aan dat dit niet gaat gebeuren. De Limburgse onderwijsinstellingen zagen meteen dat deze voorjaarsvakantie niet mogelijk is. Bestuurders van het basis- en voortgezet onderwijs in Limburg gingen gelijk met elkaar in overleg en hakten daarna de knoop door. “Alle scholen in Limburg houden hun voorjaarsvakantie tijdens carnaval en niet in de week voor carnaval.”

Voorjaarsvakantie Zuid-Nederland

Toch staat de voorjaarsvakantie voor Zuid-Nederland op de website van het ministerie nog altijd gepland in de week voor carnaval. “Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou toch beter moeten weten”, zegt Bart Maes van carnavalskoepel Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. “Vakanties vallen onder het onderwijs en carnaval valt onder cultuur.”

“Scholen mogen afwijken van onderstaande data voor de voorjaarsvakantie in 2025”, staat er te lezen op de website van het ministerie. Limburgse scholen gaan daar dus gebruik van maken.

Voortgangstoets 

De jaarplanning van het onderwijs liep niet altijd gelijk met de vastelaoveskalender. De voortgangstoets werd dit jaar gepland in de week voor carnaval.

Vakantieritme 

Het basis- en voortgezet onderwijs mag volgens het ministerie 7 tot 8 weken school afwisselen met een week vakantie. Deze vakanties worden ook volgens dat ritme ingepland. Carnaval valt in 2025 begin maart en dat is buiten het normale vakantieritme. Schooljaar 2026-2026 heeft hetzelfde probleem.

Zelf vakanties indelen 

Als scholen zelf hun vakanties indelen is dat volgens de woordvoerder ook geen groot probleem. Scholen in het zuiden van het land wijken altijd af van de vakantie. Zeker als carnaval vroeg of laat valt, zo stelt de woordvoerder.

Om te voorkomen dat scholieren tijdens de vastelaovend in het klaslokaal zitten is er ook nog een andere mogelijkheid te bedenken. Scholen mogen namelijk de adviesweek aanhouden en twee dagen vrij voor carnaval eraan toevoegen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk