Lerarentekort laat scholen ploeteren om het hoofd boven water te houden

Het lerarentekort zorgt voor veel spanning binnen het onderwijs. Hebben scholen wel genoeg leraren in huis voordat de zomervakantie door heel Nederland is afgelopen? Dat meldt het NRC.

Voor zijn eigen zomervakantie had hij genoeg leraren aangetrokken, dus hij kon genieten van een weekje vakantie. Maar volgens Ralph Hanssen, bestuurder van Stichting Wijzers in Onderwijs, wordt het de komende periode wel flink aanpoten. Onder de stichting vallen elf basisscholen in Midden-Limburg. “Het schooljaar starten we met genoeg leraren, maar als er iemand langdurig ziek wordt, hebben we een probleem. We hebben namelijk geen vervangers meer.”

Groot lerarentekort 

De scholen in de regio Zuid zijn inmiddels weer van start gegaan. Landelijk heerst er nog steeds een groot lerarentekort. Scholen merken dit allemaal, de een wat meer dan de ander. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap publiceerde afgelopen najaar cijfers hierover. In het basisonderwijs is het lerarentekort bijna 10 procent van de werkgelegenheid. In het voortgezet gaat het om bijna 6 procent.

OCW schat in dat het lerarentekort in het basisonderwijs de komende jaren licht daalt. Na 2028 zal het tekort weer gaan stijgen. Het tekort kwam vooral door te weinig afgestudeerden aan de pabo in combinatie met veel leraren die met pensioen gingen. De verwachte daling komt dan weer door het teruglopende aantal leerlingen en pensionado’s. Het aantal leerlingen zal dan na 2028 weer gaan stijgen.

Lerarentekort binnen het voortgezet onderwijs 

Het voortgezet onderwijs laat wat anders zien. Daar zal het lerarentekort de komende tien jaar blijven stijgen, maar wel iets minder snel dan nu. Het aantal leerlingen zal vooral toenemen in de Randstad. Daar worden dan ook de meeste tekorten verwacht. Vakken als Nederlands, Duits, Frans, informatica, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en klassieke talen zullen voornamelijk te maken krijgen met een lerarentekort.

Hoe ingewikkelder de leerlingenpopulatie van een school is, hoe groter het lerarentekort zal zijn.

SKPO, een basisscholenkoepel met 35 scholen in Eindhoven, heeft tot nu toe eigenlijk nooit last gehad van het lerarentekort. Bestuurder Peter Tijs denkt dat het komt omdat de SKPO een fijne werkgever is. De aangesloten scholen krijgen van de stichting veel vrijheid om zelf hun beleid te bepalen.

Kennismigranten 

Het aantal kennismigranten in de regio zorgen tot 2032 wel voor zo’n acht- tot dertienduizend nieuwe leerlingen. “Daar zijn 22 nieuwe basisscholen voor nodig”, aldus Tijs. Voor volgend schooljaar verwacht Tijs dan ook een recordaantal nieuwe aanmeldingen.

'Vervangerspool is nu leeg' 

Bij Platoo, een koepel met veertien basisscholen in de omgeving van Eindhoven, merken ze de gevolgen wel van het lerarentekort. Er is ooit een schooljaar gestart met twee klassen zonder docent.

Dit jaar was de koepel tot aan de eerste vakantieweek op zoek naar voldoende leraren voor in het nieuwe schooljaar. Bestuurder Sultan Solak-Bilici zegt dat het gelukt is om alles rond te krijgen, maar dat de vervangerspool zo goed als leeg is. “Maar we lossen het op door bijvoorbeeld een intern begeleider voor de klas te zetten.”

Vabekwame leraar voor de klas die niet lesbevoegd is 

Pim van Kampen, bestuurder van Albero met 25 scholen in Zeeland heeft veel moeite moeten doen om alles voor dit schooljaar rond te krijgen. “Sommige klassen hebben nu een leraar die wel vakbekwaam is, maar niet lesbevoegd.” De scholen van Van Kampen zijn afhankelijk van leraren die de pabo in Vlissingen hebben de doorlopen. Leraren van andere pabo’s in Nederland gaan niet zo snel richting Zeeland voor werk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk