Voorjaarsvakantie valt in 2025 voor regio Zuid niet tijdens carnaval

De voorjaarsvakantie van 2025 staat voor de regio Zuid gepland van 22 februari tot en met 2 maart. Terwijl carnaval op 2, 3 en 4 maart valt. Scholen mogen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de vakanties aanpassen. Dat meldt Omroep Brabant.

De doorstroomtoets voor de achtstegroepers van het basisonderwijs werd dit jaar al vlak voor carnaval ingepland. Veel mensen waren tegen dit besluit. Nu staat de voorjaarsvakantie van 2025 gepland vlak voordat het carnaval begint.

Vreemde keuze 

De keuze van het OCW vindt Edwin Broems, secretaris van de Brabantse Carnaval Federatie maar raar. “Carnaval is een stukje cultuur en dat willen we graag zo houden.”

Vakanties 

Basisscholen en middelbare scholen hebben zich volgens de overheid te houden aan de vakanties die door hen zijn vastgelegd. Daarbij gaat het om de meivakantie, zomervakantie en de kerstvakantie.

Onderwijsinstellingen mogen van de data van de voorjaarsvakantie afwijken. Wel moet er een speciale raad goedkeuring geven. Middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs hebben geen verplichte data voor vakanties.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk