Fietsersbond maakt zich zorgen om onveilige routes naar school

Kinderen in Nederland gaan steeds minder vaak lopend of op de fiets naar school. Ook in het nieuwe schooljaar kiezen veel ouders ervoor om hun kinderen met de auto, de bakfiets of als passagier op de fiets naar school te brengen. Uit de 46.000 resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Fietsgemeente van de Fietsersbond blijkt dat kinderen en ouderen zich minder veilig voelen op de fiets. Dat meldt de Fietsersbond. 

Uit de Fietsgemeente-enquête blijkt dat fietsers zich vooral zorgen maken over de veiligheid van kinderen en ouderen op de fiets. Dit probleem speelt niet alleen in grote steden, maar in het merendeel van de Nederlandse gemeenten. In maar liefst 4 op de 5 gemeenten zijn fietsers van mening dat kinderen en ouderen zich op de fiets minder veilig voelen dan in 2018. De Fietsersbond slaat alarm: "Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen. Zo kunnen ze genieten van de buitenlucht, in beweging blijven en waardevolle verkeerservaring opdoen. De fiets moet voor elk kind symbool staan voor vrijheid en plezier!"

Met de auto naar school 

Veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen met de auto naar school te brengen. 'De route is niet veilig genoeg', 'het is te ver', 'dan kan ik meteen door naar mijn werk', zijn veelgehoorde argumenten. Het gevolg? Tussen de 30 procent en 50 procent van de ouders brengt hun kinderen regelmatig met de auto naar school, en een op de drie leerlingen fietst zelfs nooit naar school.

Chaotische en onveilige verkeerssituaties 

Hoewel het misschien praktisch lijkt, heeft deze keuze serieuze gevolgen. Kinderen leren minder goed zelfstandig deelnemen aan het verkeer en krijgen minder beweging. Bovendien zorgt het autoverkeer rondom scholen vaak voor chaotische en onveilige verkeerssituaties, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden.  

Veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving 

De Fietsersbond pleit voor een veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving, waarin kinderen weer met plezier en vertrouwen op de fiets naar school kunnen. In samenwerking met scholen, JOGG-professionals, gemeenten, ouders en buurtbewoners organiseren Fietsersbond en Wandelnet binnen het project Veilige Beweegvriendelijke Schoolomgeving activiteiten die het actief naar school gaan stimuleren. Samen met kinderen bekijken we knelpunten op hun weg naar school tijdens buurtsafari’s of organiseren we challenges om lopen en fietsen naar school te bevorderen.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: DigiDaan