Normal_female-secondary-or-high-school-pupil-with-mobile-2023-12-06-02-39-08-utc

De gemeenteraad van Coevorden uitte donderdagavond zorgen over de toenemende kosten voor de nieuwbouw van middelbare school De Nieuwe Veste. Het project, oorspronkelijk begroot op ruim 38 miljoen euro, dreigt aanzienlijk duurder uit te vallen. Raadsleden vrezen dat de uiteindelijke kosten kunnen oplopen tot 45 à 50 miljoen euro. Dit meldt RTV Drenthe.

Het nieuwbouwproject loopt vertraging op doordat de gemeente nog niet alle benodigde grond op bedrijventerrein Holwert-Midden in bezit heeft. Dit zorgt voor extra onderhoudskosten van het huidige schoolgebouw, die oplopen tot ongeveer een half miljoen euro per extra jaar. Daarnaast brengt de vertraging extra bouwkosten met zich mee, die inmiddels al 3,7 miljoen euro bedragen. Mocht de gemeente uiteindelijk overgaan tot onteigening van de grond, kunnen de kosten verder stijgen, evenals mogelijke sloop- en saneringskosten.

Zorgen vanuit de raad

Tijdens de commissievergadering klonken diverse bezorgde geluiden. Raadslid Jerry Stoker (PAC) vroeg het college om duidelijkheid over de uiteindelijke kosten, omdat het project steeds duurder wordt zonder dat de raad grip lijkt te hebben. Irma Talens (VVD) vroeg zich af of de oplopende kosten gevolgen zouden hebben voor andere gemeentelijke projecten en opperde of het ontwerp van de school wellicht kan worden versoberd om kosten te besparen. Ze vroeg ook naar mogelijke alternatieven.

Wethouder Jeroen Huizing (CDA) reageerde echter terughoudend op het idee om het ontwerp te versoberen, omdat hij betwijfelt of dat significant zou besparen. Bovendien gaf hij aan dat er geen plan B is voor de nieuwbouw.

Suggestie voor alternatieve locatie

Henk Mulder (BBC2014) stelde voor om nieuwbouw op de huidige locatie van De Nieuwe Veste aan de Van Heeckerenlaan te overwegen, aangezien de gemeente daar de grond al in handen heeft. Dit idee vond echter weinig steun en werd afgeraden door de wethouder, die benadrukte dat dit het ontwerpproces zou vertragen en mogelijk zelfs tijdelijke huisvesting voor de school zou vereisen.

Focus op grondverwerving

De prioriteit ligt nu bij het versnellen van de verwerving van de resterende drie percelen op Holwert-Midden. Hoewel het verhogen van het aankoopbod een optie lijkt om het proces te versnellen, gaf de wethouder aan dat de gemeente daarbij tegen wettelijke beperkingen aanloopt. Het gesprek met de grondeigenaren blijft echter doorgaan, en er wordt bemiddeld in het vinden van een nieuwe locatie voor de bedrijven die nu nog op de gewenste grond gevestigd zijn.

Raadsdebat later deze maand

De gemeenteraad zal later deze maand opnieuw vergaderen over de kostenoverschrijdingen. Eddy Heeling (CDA) benadrukte dat het om een van de grootste projecten in de geschiedenis van Coevorden gaat, en dat er dus grondig over moet worden nagedacht voordat verdere stappen worden genomen.

De Nieuwe Veste biedt voortgezet onderwijs van praktijkonderwijs tot en met gymnasium aan zo'n 1.100 leerlingen en hoopt met de nieuwbouw een modern, compact schoolgebouw te realiseren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer