Een scholier van het Anna van Rijn College in Nieuwegein is overleden na het doen van de ‘choking challenge’. Jongeren verstikken elkaar of zichzelf tijdens dit spel door de halsslagaders dicht te knijpen. Dit geeft een gevoel van ‘high’ zijn en kan verslavend werken. Kinderen kunnen hierdoor ook hersenletsel oplopen. Dat meldt EenVandaag.
De school is door de ouders van de leerling uit 3VWO gevraagd om eerlijk te zijn over zijn overlijden. Daarom hebben alle ouders en verzorgers van de leerlingen van de school een brief ontvangen met uitleg.
Nemen van risico's in de pubertijd
Neuropsycholoog Barbara Braams van de Vrije Universiteit van Amsterdam legt uit dat het zeer tragisch is, maar het hoort ook bij het nemen van risico’s in de pubertijd. “Voor jongeren is dit de kans om zichzelf te ontwikkelen en onafhankelijk te worden van hun ouders. Daar hoort bij dat ze de wereld gaan verkennen, grenzen verleggen en bij de groep horen is voor hun belangrijk.”
Er zijn nog maar weinig regels over de toegang tot challenges die online plaatsvinden. Techfilosoof Aaron Mirck vindt het de hoogste tijd worden voor regulering van social media. “De vraag is: moeten we social media niet op dezelfde manier reguleren als dat we doen met auto’s en medicijnen? Moeten we niet volwassenen omgaan met social media?”
Volgens Mirck wordt de digitale wereld voor jongeren steeds gevaarlijk en jongeren spenderen daar juist heel veel tijd.
Gevaren van social media
Wat kunnen scholen en ouders zelf doen tegen de gevaren van social media? Volgens Braams moeten ze met elkaar blijven praten. “Als je pubers en jongeren dingen gaat verbieden, dan gaan ze niet meer vertellen wat ze aan het doen zijn.”
Lastig om incidenten te voorkomen
Het blijft lastig om gevaarlijke challenges te voorkomen, aldus Braams. “Het is lastig voor een school en lastig voor de ouders om zulke incidenten te voorkomen.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk