De regering spant zich in voor 100 procent rookvrije scholen en schoolpleinen. De Onderwijsagenda SGBL dient half maart een plan van aanpak hiervoor in bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook zijn er doelen bepaald voor eind 2016 voor basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Dit meldt de PO-Raad.
In het plan van aanpak van de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) wordt gestart met het in kaart brengen van het aantal scholen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs die al een rookvrij plein hebben. Bij een rookvrij schoolplein is de gehele omgeving rookvrij voor alle leerlingen, personeel en bezoekers, zonder aparte rookzone of andere uitzonderingen. Er is in 2008 gemeten dat 67 procent van de basisscholen een rookvrij schoolplein heeft. In het voortgezet onderwijs is dit 48 procent, gemeten in 2014. In het mbo is geschat dat het 1 procent betreft.
De volgende fase is het stimuleren van scholen om hun scholen rookvrij te maken. Er zijn een aantal doelen opgesteld voor eind 2016, zo moet 90 procent van het basisonderwijs, 75 procent van het voortgezet onderwijs en 5 procent van mbo-scholen rookvrij zijn. Ook moet meer dan 90 procent van de scholen bekend zijn met het project Rookvrije Schoolterreinen. Hierbij is er hulp beschikbaar vanuit de Onderwijsagenda SBGL en het Longfonds.
Op 25 juni 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van Carla Dik-Faber van de ChristenUnie, waarin de regering wordt verzocht om zich in te spannen voor 100 procent rookvrije scholen en schoolpleinen. De Onderwijsagenda SBGL van de PO-Raad, VO-Raad, MBO Raad, het Longfonds en partners uit de Alliantie Nederland Rookvrij hebben hierop hun krachten gebundeld om aan de slag te gaan. Dit doen ze met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
© Nationale Onderwijsgids