Kinderen gaan leren programmeren in groep acht van de basisschool en in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Dit is een van de uitkomsten van het Onderwijsfestival dat vandaag plaatsvindt. Het festival staat in het teken van het onderwijs van de toekomst: #onderwijs2032. Tijdens het festival schetsen onderwijsprofessionals een beeld van de toekomstige maatschappij en hoe het onderwijs daarop moet reageren. Dit meldt de NOS.
NOG
CodePact getekend: Kinderen gaan leren programmeren
-De CodePact is ondertekend. Hiermee onderschrijven onder meer oud-Eurocommissaris Neelie Kroes en grote tech-bedrijven zoals Microsoft, IBM en Google dat honderdduizenden kinderen onderwezen gaan worden in coderen. In de CodePact staat dat 400.000 burgklassers en 400.000 achtste groepers gaan leren programmeren. Volgens de onderwijsprofessionals is dit namelijk één van de vaardigheden die kinderen in 2032 nodig zullen hebben om in de maatschappij mee te kunnen draaien. "Het is belangrijk om de nieuwe generatie klaar te stomen voor wat voor toekomst dan ook. Zeker is dat coderen van groot belang is," aldus Kroes, die tevens de keynote speaker van het festival is.
De ondertekenaars waren, zoals veel het geval is in de IT-wereld, voornamelijk mannen. Dit is ook iets waar het CodePact verandering in moet brengen. Via het onderwijs willen de ondertekenaars namelijk meer vrouwen en meisjes interesseren in programmeren en IT. Kroes: "We accepteren niet zomaar dat er gepraat wordt over al dat talent en er alleen maar grijze pakken naar voren worden geschoven."
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ondersteunt het CodePact. Hij zou bij het Onderwijsfestival zijn, maar is afwezig omdat hij een ongeluk heeft gehad.
De Nationale Onderwijsgids is mediapartner van het Onderwijsfestival!
© Nationale Onderwijsgids