Het onderwijsprogramma Techniek, Talent & Energie brengt basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met 8 in aanraking met verschillende aspecten van energie. Het programma wordt gestart op 200 basisscholen in Noord-Nederland. Vanaf september 2016 wordt het een landelijk programma. Dat meldt Kennisnet.
Het programma bestaat uit tien lessen over verschillende onderwerpen, zoals energie in je lijf en stroomkringen. Het programma is ontwikkeld door Folkert Oldersma, projectleider innovatie en leerkracht bij ODS De Starter, Stefan Paauwe van de Hanzehogeschool Groningen en Henk de Vries van Science en Ontwerp in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs. Nu draait er nog een trainingsprogramma voor leerkrachten. De leerlijn wordt in bestaande vakken ingebed. Hiervoor is goed gekeken naar de kerndoelen en lesmethodes. “Hele methodes overbodig maken is niet de bedoeling en blijkt ook lastig”, zegt De Vries. “Maar een les vernieuwen of vervangen is goed mogelijk.”
Volgens de ontwikkelaars van het programma reageren leerlingen en leerkrachten enthousiast op de nieuwe leerlijn. De lessen zijn ingericht volgens de talentenkracht-methodiek. Leerlingen krijgen dus veel ruimte om zelf te experimenteren. De leerlingen worden gestimuleerd zelf antwoorden en conclusies te formuleren. De docenten krijgen hier ook een training voor. ICT speelt ook een grote rol in het programma, zo zijn alle lessen te vinden op een website en in veel opdrachten verzamelen kinderen informatie met hun telefoon, iPad of andere computer.
© Nationale Onderwijsgids