Normal_copyright_stockfreeimages_leerling_studie_lezen_leren_huiswerk

Vanaf vandaag kunnen scholen uit het regulier basisonderwijs zich aanmelden voor de eindtoets. Doordat basisscholen kunnen kiezen en zelfs verplicht zijn om een keuze te maken, zijn zij zich steeds meer bewust van de regie die zij in handen hebben. Bureau ICE ziet dit terug in de gesprekken op de basisscholen en ziet het enthousiasme voor een andere manier van toetsing groeien. Vorig jaar deden er ongeveer 7000 groep 8-leerlingen mee aan de IEP Eindtoets. Volgens de voorinschrijving lijkt dat aantal verdrievoudigd te worden. Dat meldt Bureau ICE.

Bij de IEP Eindtoets werken de leerlingen in één toetsboekje. Volgens Bureau ICE zorgt dit ervoor dat de leerling niet onnodig heen en weer hoeft te gaan van opgaveboekje naar antwoordblad en zich dus goed kan focussen op iedere opgave. Daarnaast sluiten de opgaven goed aan bij de belevingswereld van de leerling. Bij rekenen wordt er gebruik gemaakt van functionele en zo simpel mogelijke taal, zodat leerlingen die meer moeite hebben met taal wel kunnen laten zien wat ze kunnen op het gebied van rekenen. Bovendien lopen de opgaven op van makkelijk naar moeilijk. Zo ervaren leerlingen met een lager vaardigheidsniveau ook een succesgevoel en krijgt iedere leerling een eerlijke kans om te laten zien wat hij kan. Waar leerlingen eerder vooral met elkaar vergeleken werden, is de IEP-eindtoets vooral gericht op het vergelijken van de leerling met objectief gestelde einddoelen.

De scholen en leerlingen die inmiddels kennis hebben gemaakt met de IEP Eindtoets zijn enthousiast over de eerlijke en nieuwe manier van toetsing. Zo vertelde de leerkracht van basisschool Maria Regina in Steenbergen dat door de lay-out, het kleurgebruik en de korte teksten de leerlingen meer gemotiveerd waren om de toets te maken. Eén van zijn leerlingen zei na de afname van de IEP vorig schooljaar: “De sommen in de IEP Eindtoets zijn minder verhaaltjessommen en daarom wat duidelijker.”

De aanmeldperiode voor de eindtoets loopt van 1 december 2015 tot 31 januari 2016. Basisscholen kunnen zich via de website van Bureau ICE aanmelden. De eindtoets wordt door het ministerie gefinancierd en is kosteloos voor de scholen. 

© Nationale Onderwijsgids