Normal_normal_normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Limburg telt de meeste leegstaande klaslokalen van basisscholen in Nederland. Deze leegstand kost tonnen per jaar. Vooral regio’s waar het leerlingenaantal hard daalt, hebben het zwaar te verduren. Dat blijkt uit onderzoek van Daniel Vos van TU Delft en de scriptie van Sanne Feron van Zuid Hogeschool. Dat meldt 1Limbrg.

Gebaseerd op het aantal leerlingen ontvangen scholen geld van het ministerie. Wanneer het leerlingenaantal terugloopt en daardoor lokalen leeg blijven, kost dit de school wel geld aan schoonmaak, onderhoud en verwarming. Volgens Vos komt dit neer op 47 euro per vierkante meter waar scholen geen vergoeding voor ontvangen.

Voor zijn onderzoek vergeleek Vos het aantal leerlingen op de basisscholen (in 2013) met de ruimtebehoefte. Hieruit blijkt dat de provincie Limburg 23,5 procent aan ruimteoppervlakte te veel heeft. Brabant volgt met 16,6 procent en Friesland en Groningen delen de derde plek met 12,3 procent. Volgens Vos en Feron is een deel van de leegstand te wijten aan de krimp van het aantal leerlingen.

Vos ontdekte na gesprekken op 31 basisscholen dat scholen die gebouwd zijn tussen 1985 en 2007 minder leegstaande klaslokalen hebben. In voorgaande jaren werden royale schoolgebouwen voorkomen door strengere bouwregels. Verder blijken nieuwere scholen te vaak op de groei gebouwd te zijn. ‘Donkere’ en slecht onderhouden scholen blijken niet in trek, daarom adviseert Vos schoolbesturen om de gebouwen een goed onderhouden uitstraling te geven. Feron heeft een model ontwikkeld, waarbij schoolbesturen elk schoolgebouw kunnen doormeten om te zien of het de komende tien jaar nog kan blijven bestaan. 

© Nationale Onderwijsgids