(ANP) - Als leerling was minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën slecht in wiskunde. Deze en andere 'onthullingen' wisten zo'n vijftig basisscholieren los te peuteren op een speciale kinderpersconferentie woensdag in het ministerie van Financiën in Den Haag.
Dijsselbloem erkende ook dat hij thuis niet meer de baas is over de portemonnee. "Dat scheelt veel geld. Het gaat veel beter.'' Sinds zijn vrouw de financiën doet, staat er veel op de spaarrekening. Blijkbaar is het makkelijker de baas te spelen over het geld van de andere ministers, dan over het eigen geld, concludeerde de bewindsman met een knipoog.
De basisscholieren uit groep 7 en 8 hadden een spervuur van vragen voor Dijsselbloem. Zo vroeg een jongen naar zakgeld, waarop de minister pleitte voor zakgeld voor alle kinderen, zodat ze kunnen leren omgaan met geld. Dat sloot mooi aan bij de aanleiding voor de persconferentie: de jaarlijkse Week van het Geld. Daarin wordt geprobeerd kinderen wegwijs te maken met geld, sparen en geld verdienen.
De openingsvraag bleek meteen een voltreffer: waarom betaalt de koning geen belasting? "Dat is mijn favoriete vraag'', reageerde Dijsselbloem. Hij zei dat de Tweede Kamer hierover ook al discussie voert.
De minister antwoordde dat de koning eigenlijk een vergoeding krijgt voor al zijn "goede werk'' en een vergoeding voor zijn onkosten. Het zou dan een beetje onzinnig zijn om hierover belasting te heffen, redeneerde hij.
Dijsselbloem, die in Brabant opgroeide en daar de bijnaam "Den Dijs'' had en eigenlijk dierenarts wilde worden, is elke dag bezig met zijn baan. "Het leuke is dat ik me overal mee mag bemoeien.''