Theater Tuschinski ontvangt 24 juni 400 jonge filmsterren uit heel Nederland voor de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen hebben voor het filmfestival zelf kinderrechtenfilmpjes gemaakt met de Mini Movie Maker app. Het verhaal voor hun groepsfilm schreven ze zelf. Met het filmproject wil UNICEF Nederland kinderen laten kennis maken met kinderrechten uit het Kinderrechten Verdrag van de Verenigde Naties. De beste dertien kinderrechtenfilms van schooljaar 2015-2016 strijden om de felbegeerde Movie Awards. Dat meldt UNICEF Nederland.
Het Internationale Verdrag voor de rechten van het Kind is naast een belangrijk document ter bescherming van kinderen ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor leerlingen in het basisonderwijs. UNICEF Nederland bewijst dat met alweer de derde editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRFF). Afgelopen schooljaar hebben ruim 15.000 kinderen zelfstandig korte kinderrechtenfilmpjes (mini movies) gemaakt met de vorig jaar gelanceerde UKRFF app: de Mini Movie Maker app. Uit maar liefst 833 inzendingen werd een selectie van 80 films gemaakt. Deze mini movies kregen een remake door een UKRFF-filmcoach. De 80 verbeterde versies gingen vervolgens in première in bioscopen door heel Nederland.
De onderwerpen die de kinderen hebben gekozen, geven een mooi inkijkje in hoe zij kinderrechten uit het verdrag interpreteren. Zo maakten de Limburgse basisschool De Kroevert en OBS De Arcade uit Leiden in hun films een link naar het regime in Noord-Korea. KBS De Vlieger uit Zwolle en RK De Regenboog uit Rotterdam baseerden hun filmscript op respectievelijk Martin Luther King en Nelson Mandela. Veel kinderen maken zich zorgen om de vluchtelingencrisis en ook pesten is een terugkerend onderwerp. Deze thema’s zijn op originele wijze verfilmd in 'Ze wil er niet zijn’ van de Groningse Brederoschool; Basisschool De Steenen Brug uit Roermond stelt de vluchtelingenproblematiek aan de kaak in ‘Flashbacks’.
De dertien films worden vrijdag 24 juni door een deskundige jury beoordeeld op onder meer acteerprestaties, filmtechniek en de manier waarop het gekozen kinderrecht in de film verwerkt is. De jury bestaat uit Jan Bouke Wijbrandi, directeur UNICEF Nederland, Saskia Weerstand 3FM DJ & presentatrice van Z@ppLive, Lennart Timmerman acteur uit onder andere Spangas & Goede Tijden Slechte Tijden en Kyra Kuppens, sales manager van Pathé.
© Nationale Onderwijsgids